Pel·lícules

El cuirassat Potemkin (Bronenosets Potyomkin)

Any:
1925
Categories:
Pel·lícula
Generes:
Drama, Guerra, Història, Thriller
Descripció:
DURADA: 71 minuts. - MIDA: 3,09 GB.

País: Unió Soviètica (URSS). Direcció: Sergei M. Eisenstein. Guió: Sergei M. Eisenstein, Nina Agadzhanova. Música: Edmund Meisel, Nikolai Kryukov, Neil Tennant, Chris Lowe Fotografia: Eduard Tissé, Vladimir Popov (B&W). Intèrprets: Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov, Mikhail Gomorov, Ivan Bobrov, Aleksandr Levshin, Konstantin Feldman.

El cuirassat Potemkin (Potiomkin) (en rus: Бронено́сец Потёмкин, transcrit al català: Bronenóssets Potiomkin, literalment 'El cuirassat Potemkin') és una pel·lícula muda dirigida pel cineasta soviètic rus Serguei Eisenstein, produïda per Mosfilm, i estrenada el 1925. És considerada una de les grans obres mestres de la història del cinema. La pel·lícula porta el nom del vaixell cuirassat Potemkin, anomenat en honor de l'oficial de Caterina II, Grigori Aleksàndrovitx Potiomkin (1739-1791). Sovint s'ha transcrit o transliterat el nom de Potiomkin com a Potemkin perquè en rus de vegades s'escriu la lletra "ё" (io) sense la dièresi, fent-la semblar igual a la lletra russa "е" ("é" en català), cosa que pot causar confusió per als no nadius. El cuirassat Potemkin és una pel·lícula basada en fets reals, que van succeir al port d'Odessa, a la mar Negra, a Ucraïna sota l'Imperi rus, durant la setmana del 26 de juny del 1905. La pel·lícula mostra que els mariners del cuirassat estan farts dels maltractaments i vexacions de part dels oficials, i quan se'ls intenta obligar a menjar carn podrida amb cucs, decideixen revoltar-se. Amb el motí del cuirassat arriba la revolució a Odessa i repercutirà en l'Imperi rus. Plena d'imatges expressives, gairebé com un àlbum fotogràfic, El cuirassat Potemkin representa la magnificació de la figura de les masses i les causes col·lectives.

Va ser estrenada durant la primera dècada de la Revolució Russa (1925) i va significar un rescat de la importància dels fets que van passar en el Potemkin en el procés de la revolució fallida del 1905, que va desembocar en la rebel·lió d'octubre del 1917.

El film està compost de cinc episodis: Homes i cucs. Drama al port. El mort clama venjança. L'escala d'Odessa. Trobada amb l'esquadra.

Com el mateix Eisenstein explica en el text sobre la Unitat orgànica i pathos en el cuirassat Potemkin, inclòs en el llibre de Georges Sadoul sobre aquest film, la pel·lícula està treballada com un tot orgànic en el qual cadascun dels elements funciona en una composició que uneix el particular en funció del tot. Cadascuna de les parts en les quals pot ser dividida són funcionals en un nivell superior de lectura, és a dir, en la generalitat. És estructurat sobre la base dels cinc actes de la tragèdia grega. Per altra banda, hi destaquen la successió i el canvi constant en les qualitats de l'acció, això genera en l'espectador una emoció (xoc) que el porta a realitzar, mitjançant un procés psicològic, una reflexió intel·lectual d'acord amb el tema proposat.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVD El cuirassat Potemkin 1925 2022-08-07 01:30:28

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.