Pel·lícules

L'alba (VOSC) (The Dawning)

Any:
1988
Categories:
Pel·lícula
Generes:
Drama, Romàntic, Thriller
Descripció:
DUARADA: 97 minuts. - MIDA: 890 megues

Film dramàtic anglo-irlandès sobre l’irredemptisme gaèlic, situat al començament de les accions militars de l’IRA, a l’any 1920. Aleshores Irlanda encara era ocupada per l’exèrcit anglès. Mostra l’impacte de la guerra d’independència d’Irlanda damunt de les classes terratinents, d’ascendència totalment irlandesa, que aleshores perdien la seva grandesa. La Nancy (Rebecca Pidgeon), una noia òrfena de divuit anys amb mentalitat oberta, n’és la protagonista, al costat d’un home misteriós que mai no vol revelar el seu nom (Anthony Hopkins), un important membre de l’IRA que mirarà d’acostar la noia a les seves tesis polítiques. Filmada totalment a Irlanda, demostra una gran cura per l’ambientació de l’època, i la fotografia dedica molta atenció al paisatge. Com a curiositats, va ser la primera pel·lícula de la llavors joveníssima Rebecca Pidgeon (va rebre molts elogis per la seva interpretació) i l’última del malaguanyat Trevor Howard (es va morir al cap de poc).

És un film basat fidelment en la novel·la «The Old Jest», de l’escriptora irlandesa Jennifer Johnston. Moltes vegades els diàlegs de la pel·lícula són exactes als del llibre. Per cert, un llibre guanyador del Whitbread Book Award l’any 1979, i que no ha estat mai traduït a l’espanyol i encara menys al català. L’alba (The Dawning) va obtenir dos premis al festival de Mont-real de l’any 1988.

Malgrat els premis, aquesta pel·lícula no ha entrat mai a les sales espanyoles, que jo sàpiga. Tampoc no es poden trobar àudios en cap llengua que no sigui l’anglès, ni subtítols de cap mena (ni tan sols anglesos). Per això em vaig decidir, ja fa més d’un mes, a abordar la creació de subtítols catalans per a aquest film. Ha estat una tasca laboriosa, atès que el meu coneixement de l’anglès és limitat. Confio que el resultat serà acceptable, si més no. Ja em perdonareu les errades.

Teniu doncs una primícia per baixar i veure. Si veieu la pel·lícula, entendreu per què ni el llibre ni el film han entrat mai a l'Estat espanyol. No us demano pas que l'agraïu, com se sol fer a molts fòrums. Sí que us demanaré que la compartiu tant de temps com pugueu. Que es continuï baixant després del 9-N!
Font Format Nom Idioma Any Afegit
HDDVD L'alba (VOSC) 1988 2014-11-08 00:04:09

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.