Elinks

Sense Ficció - 11a Temporada

Font:
DVB+DVB
Codec video:
Xvid 704x384 50-60% del test de compressibilitat (aproximadament)
Codec audio:
Mp3 Estèreo Abr 128 Kbps / Mp3 Mono Abr 96 kbps
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
Sense Ficció -11x01- Kursaal, la força de la gent
Aquesta és la història del moviment popular col·laboratiu que fa 20 anys va decidir recuperar el derruït teatre Kursaal de Manresa amb una idea revolucionària: vendre entrades per a la funció inaugural que tindria lloc 10 anys després. Les entrades es van exhaurir i, en la data promesa, el Kursaal va tornar a obrir les portes per convertir-se en el teatre amb més espectadors de Catalunya. El 20 de febrer del 2007 es va reinaugurar el teatre Kursaal de Manresa, després d'un singular procés de recuperació iniciat el 1995. L'associació cultural El Galliner, moguda per les ganes i la il·lusió de retornar el teatre a la ciutat, va impulsar l'organització de múltiples accions de mobilització ciutadana que van comptar amb el suport, la participació i la implicació d'entitats, artistes, públic... fins a aconseguir també la complicitat de tot el sector polític. Va ser amb l'esforç col·lectiu que va renéixer el Kursaal, fundat el 1927 a Manresa i que s'havia tancat el 1988. El documental, dividit en sis apartats, explica una història col·lectiva de forma personal. I en paral·lel va prenent força l'empoderament ciutadà, la força de la gent, el micromecenatge, la tenacitat, les relacions institucionals i la superació de moments difícils. El teatre Kursaal ha esdevingut un equipament de referència en el món de les arts escèniques a Catalunya. Per arribar a materialitzar-se, tant el teatre com el documental han fet servir la fórmula del micromecenatge, en què han participat persones a títol individual, empreses o entitats, una via que ara està normalitzada però que l'any 1995 era revolucionària. En el cas del teatre, a més, la iniciativa era sorprenent: comprar entrades a deu anys vista per a la sessió inaugural del nou teatre Kursaal, l'any 2006.
avi r5004 i naroatna 145 2018-09-23 19:10:40
Sense Ficció -11x02- Boom, crac, boom
Una mirada a l'estil Monty Python dels cracs financers. Terry Jones, de Monty Python, analitza el crac econòmic mundial de 2008 i el fa servir per investigar altres pànics i depressions financers del passat i com evitar una altre col·lapse mundial en el futur, amb l'ajuda de John Cusack, tot un repartiment de primera fila d'acadèmics, economistes, marionetes, animació i cançons. La teoria dominant de l'economia neoclàssica queda molt en entredit.
avi r5004 149 2018-09-30 13:31:39
Sense Ficció -11x03- La gent de l'escala - El xoc
"La gent de l'escala", de Francesc Escribano i Jordi Fusté, reconstrueix la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a l'Institut Pau Claris de Barcelona a partir dels testimonis i els vídeos que van fer la volta al món. Les imatges de l'actuació policial a l'escala del centre es van fer virals i en unes hores van ser vistes per milions de persones. "El xoc" és una pel·lícula documental que permet conèixer de primera mà els esdeveniments històrics viscuts del 4 de juliol al 27 d'octubre del 2017 a Catalunya, en un retrat vertiginós dels moviments dels seus protagonistes. El documental mostra què va passar al Parlament i al carrer, fent un seguiment de les autoritats que van decidir convocar un referèndum d'autodeterminació i proclamar la república catalana.
avi r5004 275 2018-10-02 20:16:05
Sense Ficció -11x04- Peixos d'aigua dolça (en aigua salada) - Tornar a
La prevalença del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) és cada vegada més alta. A Europa, aquest trastorn es diagnostica a 1 de cada 100 persones, i als Estats Units, a 1 de cada 59. Malgrat això, encara se'n desconeixen les causes i segueix sent motiu d'estigma i incomprensió. El documental "Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)" retrata la situació de les persones amb autisme a Catalunya a partir del seguiment del dia a dia del Marc, de 10 anys, de la Mariona, de 23, i de les seves famílies. Un equip de la BBC ha seguit l'evolució del primer pacient al món amb una lesió a la medul·la espinal que ha rebut una tècnica revolucionària per recuperar la mobilitat de les cames, el polonès Darek Fidyka. El resultat és molt esperançador per als tres milions de persones arreu del món amb la medul·la òssia trencada que somien deixar enrere la cadira de rodes.
avi r5004 i Adrià05 75 2018-10-22 21:21:39
Sense Ficció -11x05- EnFemme
El Club EnFemme, un petit refugi per a l'anonimat a la metròpolis de Barcelona, obre la porta al secret: "m'agrada vestir-me de dona". A poc a poc descobrirà la fluïdesa del gènere en un món vertiginós que ens exigeix constantment posicionar-nos. Amb el "boom" d'internet surt a la llum un col·lectiu de persones que comencen a pensar-se com a "cross-dressers". No els encaixava la imatge que deixà en herència "la travesti" en els moviments d'alliberament sexual durant el tardofranquisme o la Transició. "En Femme" revela el silenci d'una vivència que ja no es pot mantenir oculta, però també la solidaritat i la importància del plaer a l'hora de construir la identitat.
avi r5004 i naroatna 62 2018-10-29 21:03:12
Sense Ficció -11x06- Les pal·liatives
Fa gairebé 30 anys a Catalunya es va posar en funcionament un servei públic de cures pal·liatives a domicili. S'anomenen PADES (Programa d'Atenció Domiciliària, Equips de Suport) i actualment hi ha 72 equips. No només va ser pioner a tot l'Estat, sinó a tot el món, ja que Catalunya va ser el primer país que va implantar un programa sistemàtic de cures pal·liatives. I, amb el temps, ha esdevingut una referència mundial. El model català s'ha exportat a 52 països. El documental "Les pal·liatives" ensenya com funciona aquest programa, ret homenatge als professionals que s'hi dediquen amb una vocació increïble i mostra les relacions que s'estableixen entre ells i els pacients. Un dels primers equips va ser el de Nou Barris de Barcelona, integrat al CAP Turó. "Les pal·liatives" se centra en aquest PADES. Aquí, un equip de set dones lluita dia rere dia per dignificar el tram final de vida dels malalts que assisteixen i de les famílies: la Dolors i la Teresa, metgesses; l'Emma, l'Alba i la Maria, infermeres; l'Anna Maria, treballadora social i la Núria, psicòloga. El documental les segueix durant quatre mesos per retratar el seu dia a dia amb un accés únic i privilegiat, ja que l'Emma, una de les infermeres, és germana del codirector, Oriol Gispert. Són dones valentes, empàtiques, amb una feina molt dura que afronten amb optimisme i il·lusió. Viuen amb una consciència de la mort constant, la tenen molt assumida. Tanmateix, cadascuna ha hagut de trobar les seves vies d'escapament. A cavall entre la feina vocacional i la família, fan malabarismes per aconseguir el seu objectiu com a equip: que els seus estimats pacients pateixin el mínim possible abans de morir. Aquest PADES dona cobertura a una població d'uns 130.000 habitants. Atenen a domicili una mitjana mensual de 50 a 60 persones que es troben en fase terminal. De 10 a 20 d'aquests pacients moren cada mes. Els casos que més s'allarguen poden arribar als sis mesos. Alguns, en canvi, s'estabilitzen i els donen l'alta del servei del PADES. Aquest equip compta també amb la col·laboració de voluntaris d'acompanyament, gent que fa teràpies a través de l'art o la música, meditació zen... Recursos pensats perquè el malalt i la seva família afrontin el tram final amb la màxima comoditat i dignitat. La mort és un tabú social, evitem pensar-hi. Amb aquest documental volem donar eines per afrontar-la de la manera més optimista possible, fins i tot divertida, i ho fem de la mà d'aquesta unitat, que amb la seva experiència troben respostes i maneres d'encarar-la.
avi r5004 69 2018-11-01 08:15:50
Sense Ficció -11x07- L'últim sopar - A la recerca de les dones xefs
Carme Ruscalleda, la xef més guardonada del planeta, amb set estrelles Michelin, va tancar el projecte de la seva vida, el restaurant Sant Pau. "L'últim sopar" documenta les 24 hores que transcorren abans, durant i després del tancament del seu restaurant. Amb accés exclusiu i il·limitat a la intimitat de la protagonista, del seu equip i de la seva família. "L'últim sopar" van seguir la Carme Ruscalleda durant més de 20 hores, des del moment de l'esmorzar a casa seva, passant per l'organització de tot el restaurant per servir l'últim sopar, fins al tancament del local. Amb accés exclusiu a la família, al restaurant i la cuina, i per primera vegada també al menjador, les càmeres van poder copsar com 27 privilegiats comensals van viure i experimentar l'últim àpat servit al Sant Pau. Una cerimònia amb tempo reposat, amb màxima atenció en els detalls i una experiència gastronòmica única i amb final inesperat. Mentrestant, a la cuina es respirava una emoció continguda. Professionalitat d'un equip que sabia que era l'últim dia que treballaven junts, que tancaven no només un restaurant, sinó també un mite. A mesura que la nit avançava anaven aflorant tensions i emocions. L'any 2013, la revista "Time" va publicar una portada amb una foto de tres cuiners i el títol "Els déus del menjar". En totes les pàgines d'aquell número no es mencionava ni una sola cuinera. Allò va empènyer la periodista francesa Vérane Frédiani a voltar per tot el món buscant les cuineres que amagava la premsa. Va parlar amb grans xefs i amb cuineres anònimes, i va comprovar que totes ho tenien més difícil que els homes per ser reconegudes.
avi r5004 88 2018-11-07 20:34:14
Sense Ficció -11x08- Mai més víctima
El documental, dirigit per Ariadna Oltra i Mireia Pigrau, vol fer entendre el procés que viuen les dones que pateixen una situació de violència dins de la parella, i per què els costa tant sortir-ne. Com es poden aguantar divuit anys de maltractaments sense que ningú de fora se n'adoni? Milers de dones que són víctimes de maltractament arrosseguen una història de violència que no comença el dia de la primera agressió física, sinó molt abans. Què més es pot fer per evitar-ho? I de què parlem quan pensem en violència masclista? L'educació és la clau de cara a les noves generacions? Els nois i les noies d'ara estan establint nous models de parella allunyats d'aquest model? De què parlem quan parlem de noves masculinitats? Aquestes seran algunes de les preguntes a les quals buscarà resposta el programa presentat per Ariadna Oltra que seguirà l'estrena del documental. Un programa especial que vol ser un punt de trobada de reflexions per abordar un problema social estès a tot el món i amb dificultats evidents per ser eradicat a tots els nivells.
avi r5004 71 2018-11-14 21:05:50
Sense Ficció -11x09- Buscant l'oremus
"Buscant l'oremus" és un documental de producció pròpia de TV3 dirigit per Montserrat Besses amb realització de Pere López que penetra en el món de les propietats de l'Església. Explica els mecanismes que ha seguit l'Església per inscriure al Registre de la Propietat per primer cop desenes de milers d'immobles a tot l'Estat. Ho ha fet segons la llei, però d'acord amb uns privilegis que venen d'antic. És un procés que s'ha fet en silenci, la llei ho permet. Aleshores, què és qüestionable? La llei? Els privilegis? La manca de transparència? El volum immens d'edificis de culte que molta gent considerava patrimoni col·lectiu i que ara són de propietat privada? "Buscant l'oremus" aporta respostes de totes les parts implicades: bisbats, ajuntaments, particulars, entitats de defensa del patrimoni, registradors de la propietat i experts en dret civil. Però també han estat significatives les negatives a participar en el programa, com la de la Conferència Episcopal Espanyola o el Ministeri de Justícia.
avi r5004 i naroatna 61 2018-11-24 14:44:05
Sense Ficció -11x10- Lladres de temps
El documental investiga com el temps s'ha convertit en diners, per què la "pobresa de temps" va en augment, i com cada vegada tenim menys temps tot i voler-ne estalviar més. Hi ha un nou recurs que tots volen: el nostre temps. "Lladres de temps" ("Time Thieves") revela com les empreses monetitzen el nostre temps sense que ho sapiguem i com les xarxes socials s'han convertit, segons les seves pròpies paraules, en "els nous rellotgers". Qui no s'ha trobat en la situació que una línia aèria ens fa imprimir les targetes d'embarcament i ens fa facturar l'equipatge, fent estalviar així a l'empresa milions d'hores de feina cada any? Qui no s'ha passat hores tractant de muntar un moble o s'ha barallat amb un caixer automàtic al supermercat? Qui hauria de pagar per fer tota aquesta feina? El documental "Lladres de temps" fa la volta al món per investigar com el temps s'ha convertit en diners, com el rellotge ha pres el control de la nostra vida laboral i personal i com podem tornar a tenir el control d'aquest recurs preciós i finit.
avi r5004 69 2018-12-02 19:28:56
Sense Ficció -11x11- Vox, la ambición de Santiago Abascal - A punt de f Nou!!
Vox, la ambición de Santiago Abascal "Vox, la ambición de Santiago Abascal" és un treball fet pel programa "360º" d'ETB2, dirigit per Eider Hurtado, que destapa qui s'amaga darrere la presidència de Vox, i es pregunta quins interessos van empènyer Abascal a abandonar Euskadi i traslladar-se a Madrid per forjar una carrera política basada en la radicalitat. Hurtado s'entrevista amb Abascal i recull el testimoni dels que l'han conegut de prop, com Borja Sémper, president del PP de Guipúscoa i membre de les Noves Generacions. A més, l'equip del reportatge segueix Abascal a València, on busca suport electoral amb un míting que revela el perfil dels seus militants. També, exdirigents de Vox que diuen que han rebut amenaces, decideixen parlar i ajuden a crear un retrat del polític basc, i coincideixen a definir-lo com un "oportunista" que s'ha refugiat en la formació verda per satisfer les seves aspiracions econòmiques i professionals. El reportatge aprofundeix en el finançament del partit, les sospites sobre el seu origen i el vincle amb organitzacions d'extrema dreta com la mexicana El Yunque. Els que han format part de les estructures del partit parlen de la confluència de grans empreses espanyoles, mitjans de comunicació i grups de pressió estrangers, així com del destí il·lícit dels diners. A punt de fer tard El secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon va nomenar Leonardi DiCaprio Missatger de la Pau, un càrrec honorífic que implicava viatjar pel món per conscienciar la gent sobre els greus problemes generats al planeta pel canvi climàtic. Després de dos anys exercint aquest càrrec i entrevistant-se amb polítics i científics de tot el món, DiCaprio va elaborar aquest documental que insisteix en la veracitat del canvi climàtic i en la necessitat urgent d'emprendre mesures per revertir-lo.
avi r5004 i Adrià05 67 2018-12-09 13:06:43

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.