Elinks

Lletra petita - 1a. Temporada

Font:
DVB+DVB
Codec video:
Xvid a 704x384 a 1490 kbits/s
Codec audio:
Mp3 128kbits/s Abr Estéreo
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
Lletra petita -1x01- Està canviant el consum?
Enmig d'una crisi econòmica duríssima, moltes veus plantegen el dilema de si podem seguir consumint tal com ho hem fet els darrers anys o estem obligats a decréixer. Com consumirem en el futur? Serà un consum més proper, de km 0, i sostenible? I com s'hi estan adaptant les empreses i els nous models de negoci? En el primer capítol de la sèrie coneixerem l'Eva, que ha hagut d'adaptar dràsticament els seus hàbits arran de la crisi i ho ha fet amb enginy i recolzant-se en les xarxes socials; analitzarem l'auge del consum col·laboratiu; ens preguntarem com es crea un nou producte i la Samantha Vall se sotmetrà a un experiment de neuromàrqueting per saber quan compra amb el cor o amb el cap. I el Juanra Bonet s'estrenarà fent de confessor dels nostres pecats consumistes en el moment més àlgid de l'any: les compres nadalenques.
ed2k r5004 1208 2013-02-09 15:15:44
Lletra petita -1x02- Aliments frescos
En el primer món es menja, habitualment, tres vegades al dia. Tres vegades al dia les persones prenen una decisió de consum que, en aquest cas, a més a més, té un impacte directe en la salut. Els productes frescos arriben d'arreu, fent milers de quilòmetres fins als plats. Amb aquest tipus de dieta es pot continuar alimentant aquest món sense menjar-nos-el literalment? "Lletra petita" analitzarà dimecres els pros i contres dels productes ecològics i els compara amb els "convencionals"; assaltaran unes quantes neveres amb l'ajuda d'una nutricionista per saber si els catalans mengen com cal; colliran nectarines amb un productor de fruita i pasturaran les vaques d'un ramader de carn ecològica; i també parlaran del peix, un bé cada cop més escàs que s'importa en bona part d'altres països.
ed2k r5004 1023 2013-02-14 20:11:59
Lletra petita -1x03- La roba
La crisi ha fet baixar un 40% les despeses dels ciutadans en roba en els últims 5 anys, però comprar roba continua sent un acte de consum molt habitual. Per què la majoria de gent té més roba de la que necessita a l'armari? Aprecien la qualitat de la roba que porten? Saben d'on surt? Amb quines matèries s'ha fabricat? I en quines condicions de treball? Aquest dimecres, "Lletra petita" va de botigues amb dues joves entusiastes de la roba i les marques, i analitzarà amb lupa com compren; parlaran amb alguns dels grans dissenyadors catalans, intentaran vestir-se de cap a peus amb roba ecològica, i buscaran si queda alguna peça de roba feta íntegrament a Catalunya.
ed2k r5004 928 2013-02-21 17:43:19
Lletra petita -1x04- Aigua
L'aigua és un dels grans negocis lligats al medi natural, després del petroli i del cafè. Però l'aigua que hi ha al planeta sempre és la mateixa, perquè ni es destrueix ni es pot tornar a produir. El problema és que un cop ens cau del cel ens dediquem bàsicament a embrutar-la. Per això l'aigua dolça i potable és un bé escàs i té un preu. Què val l'aigua? Darrerament les factures dels ciutadans han pujat notablement. "Lletra petita" segueix el procés de potabilització , estudia quan costa i, analitza la qualitat sanitària i el gust de l'aigua que arriba a casa. A més, tot i que els catalans han millorat molt en l'estalvi de l'aigua en els darrers anys, a "Lletra petita" posen un repte als reporters: que gastin el mínim d'aigua durant un dia.
ed2k r5004 967 2013-02-28 21:41:53
Lletra petita -1x05- Medicaments
L'any passat, a Catalunya es van dispensar al voltant de 150 milions de receptes. Semblen moltes, i ho són, perquè la xifra està per sobre de la mitjana dels principals països europeus. Les autoritats sanitàries han posat el punt de mira sobre el consum de medicaments. Especialment sobre els que tracten els mals més lleus. L'objectiu és frenar-ne el consum, sobretot perquè el 80 per cent dels fàrmacs estan subvencionats pel Sistema Nacional de Salut. En aquesta edició, "Lletra petita" revisa què hi ha a les farmacioles domèstiques, pregunta el perquè d'aquest consum i demana a la indústria quina part de responsabilitat en té. També s'acosta al riu Llobregat per saber quines restes de medicaments hi ha; i prova de comprar per internet un producte prohibit: unes suposades herbes medicinals que, analitzades al laboratori, donaran sorpreses.
ed2k r5004 1026 2013-03-15 09:14:36
Lletra petita -1x06- Transports
A Catalunya, gairebé la meitat de l'energia que es consumeix es gasta en transport de persones i mercaderies... El transport públic i el cotxe acompanyen els ciutadans moltes hores a la setmana. I els vehicles, concretament, són l'element més determinant de la petjada ecològica de les persones i generen bona part de la contaminació atmosfèrica que es respira Utilitzem racionalment el cotxe? El transport públic és una veritable alternativa? Com seran els desplaçaments en els pròxims anys? Juanra Bonet provarà un cotxe elèctric, la Samantha Vall farà un curset per aprendre a ser una conductora eficient, compararan un trajecte quotidià en cotxe i en transport públic i faran números. I, evidentment, investigaran com afecta el transport en la qualitat de l'aire que es respira a les ciutats. Perquè Barcelona no treu bona nota en qualitat ambiental i, en bona part, és per culpa del trànsit de vehicles. Li ho preguntaran al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.
ed2k r5004 968 2013-03-22 07:13:42
Lletra petita -1x07- Turisme
L'any 2012 es va assolir una xifra simbòlica: per oci, negoci, salut o religió, van viatjar pel món mil milions de persones. I d'aquestes, 20 milions van moure's per Catalunya. El turisme és dels pocs sectors que desafia la crisi i s'ha convertit en una mena de gallina dels ous d'or al voltant de la qual es discuteix el futur. Aquesta gallina pot confiar en viure gaire més anys del sol i la platja? El creixement del turisme és compatible amb el respecte al medi ambient? Funcionen les propostes de viatges i vacances alternatives? A "Lletra petita" parlarem d'avions i de línies aèries, que ocupen un dels primers llocs en el podi de queixes dels consumidors; examinarem un gran creuer per comprovar com funcionen aquestes illes flotants i quin és el seu impacte ambiental; el Juanra Bonet es preguntarà com tractem els turistes que ens visiten; i la Samantha Vall passarà un dia en un hotel sostenible, sense aigua corrent ni llum... però amb molta pau!
ed2k r5004 i Petiso 925 2013-03-29 20:21:59
Lletra petita -1x08- La indústria del menjar
A Catalunya es malbaraten cada any 760 mil tones de menjar, la major part abans d'arribar al consumidor. Però, quan hi arriben, el malbaratament continua.
ed2k r5004 1007 2013-04-04 19:51:52
Lletra petita -1x09- Diners
"Lletra petita" dedica el programa al consum bancari: pots decidir no comprar segons quina roba, no menjar segons què, no tenir mòbil, però... pots deixar de ser un "consumidor bancari"?
ed2k r5004 987 2013-04-11 21:38:13
Lletra petita -1x10- Energia a la llar
Últimament les factures de gas i electricitat pugen i no es para de sentir que encara pujaran més. I, a part dels diners, hi ha el factor ambiental perquè per generar energia també es contamina, en forma d'emissions de CO2 o de residus nuclears. Què es pot fer per consumir menys energia? I quin tipus d'energia es vol prioritzar? Es pot abaixar el consum sense renunciar al confort i a les comoditats? "Lletra petita" començarà el programa fent una auditoria energètica domèstica: s'intentarà estalviar en consum, rebaixar emissions i ampliar renovables; el Juanra Bonet anirà de convidat a una de les cases més sostenibles de Catalunya: la del Toni Mestres; la Samantha Vall investigarà quin tipus de bombeta gasta menys i quina dura més; i s'anirà a Madrid per parlar amb Eduardo Montes, el president de la patronal elèctrica UNESA, sobre el famós dèficit de tarifa... i sobre el futur!
ed2k r5004 960 2013-04-19 08:49:35
Lletra petita -1x11- Telèfons mòbils
"Lletra petita" dedica el capítol a un dels objectes de consum que més ràpidament ha canviat les nostres vides en els darrers anys: el telèfon mòbil.
ed2k r5004 917 2013-04-25 21:30:55

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.