Elinks

30 minuts - Documentals

Font:
HDTV+HDTV
Codec video:
Xvid, 1500kbps. 704x400, 25fps, 16:9 AR=1.777
Codec audio:
Català 128kbps, Font: DVB, 48kHz, mp3 (cbr)
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
30 minuts - Un toc d'atenció (2012.09.16)
Cada dia es diagnostiquen més trastorns per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat, malaltia més coneguda per la sigla TDAH. És un trastorn neurobiològic que s'inicia a la infantesa i que en el 50% dels casos perdura també durant l'adolescència i l'edat adulta.

Segons les estadístiques, el pateix el 5% de la població, xifra que es dóna a tot el món, tot i que no està diagnosticat a tot arreu de la mateixa manera. Per exemple, a Catalunya hi ha un 3% de malalts diagnosticats, cosa que deixa aproximadament un 2% de persones amb TDAH, nens o adults, sense diagnòstic ni tractament.

El TDAH té tres símptomes bàsics: el dèficit atencional, la impulsivitat i la hiperactivitat. "Jo el descriuria realment com una dificultat per regular la pròpia conducta, ja sigui la conducta atencional o la conducta del que vull fer en cada moment", ens diu la psícologa clínica Rosa Nicolau, de l'Hospital Clínic de Barcelona. És un trastorn molt complex ja que incideix de forma especial en l'aprenentatge, i per tant, a l'escola, on els nens passen de sis a vuit hores al dia. Són nens que perden el fil del que s'està fent a classe, que sovint es mouen en excés i que no poden seguir el ritme d'aprenentatge dels seus companys.

En la detecció, diagnòstic i tractament del TDAH intervenen mestres, pares i metges, és per això que costa tant de posar ordre en aquest trastorn, a més a més no tota la psiquiatria accepta el diagnòstic i, especialment, el tractament, de la mateixa manera. Encara que des de fa uns anys una guia de pràctica clínica promoguda pel Ministeri de Sanitat amb el suport de la Generalitat recull tot el que es coneix clínicament sobre el trastorn i dóna indicacions precises per al diagnòstic i el tractament.

Tampoc no hi ha un protocol d'actuació consensuat en l'àmbit educatiu. Sovint les escoles no saben ni detectar el trastorn, ni actuar un cop es té la sospita que existeix.

El reportatge "Un toc d'atenció", del programa "30 minuts", analitza totes aquestes circumstàncies i mira de fer una mica de llum en els aspectes que més confonen la societat. És una malaltia realment o són nens maleducats? Té tractament? Les pastilles que corregeixen el trastorn tenen efectes secundaris que poden ser greus en l'edat adulta? Les respostes les obtenim a través dels nostres protagonistes: l'Ismael, un nen de vuit anys superdotat i amb TDAH; el Samuel, un adolescent desorientat que fa anar de corcoll els seus pares; l'experiència en primera persona i com a professional de l'eminent psiquiatra Luis Rojas Marcos; les veus expertes del Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de la psicòloga clínica Rosa Nicolau ?que treballa a l'equip de la Dra. Marta García? de l'Hospital Clínic de Barcelona, i el Dr. José Ángel Alda, de l'Hospital de Sant Joan de Déu; la terapia primerenca que du a terme la Fundació Adana amb els diagnosticats més petits; l'Associació TDAH Vallès, que lidera el treball dels familiars de malalts amb dèficit d'atenció en la lluita per fer visible i acceptat el trastorn, i també la veu crítica del psiquiatra infantil Dr. Jordi Catalán i el seu esforç per buscar alternatives al tractament cognitivoconductual i farmacològic actual.
avi Conrad 803 2012-09-24 21:47:12
30 minuts - Sobreviure a la N-II (2012.09.30)
A la carretera Nacional-II, al seu pas per les comarques gironines, hi moren una mitjana de dinou persones a l'any en accidents.

Fa disset anys que el Ministeri de Foment va aprovar desdoblar la Nacional II al seu pas per les comarques gironines. Només vuit dels cent quilòmetres estan fets i hi ha trenta quilòmetres d'obra començada i aturada "sine die". El paisatge ha quedat trinxat, pitjor de com estava abans d'iniciar l'obra.

La crisi ha empitjorat encara més la situació, ja que molts camions de transport de mercaderies internacionals que transitaven per l'autopista ara passen per la nacional per estalviar. Això fa augmentar l'índex de sinistralitat i empitjora la conducció en aquesta via.

L'existència de l'autopista AP-7, que va gairebé en paral·lel a la nacional, tampoc ha afavorit el desdoblament. El govern espanyol ha considerat la via de pagament com una alternativa a les necessitats del territori. A més, si construeix una autovia gratuïta al costat de l'autopista, es trasvasarà bona part del trànsit cap a la nacional i l'Estat haurà de compensar a la concessionària econòmicament.

I entremig, els expropiats. Els propietaris no han cobrat per uns terrenys que se'ls van expropiar per unes obres urgents i ara veuen com la urgència s'ha quedat pel camí. Fins i tot hi ha alguns terrenys que han estat fets malbé per les obres i que, amb el nou projecte de Foment, queden fora del desdoblament.

Els compromisos polítics no es corresponen amb els fets. I la gent del territori n'està tipa. Des de diferents sectors de la societat s'ha reclamat desencallar un problema que, per sobre de tot, és de seguretat viària.

Cada vegada que hi ha un nou mort o un accident la indignació augmenta. Es convoquen manifestacions de protesta, s'exigeix la dimissió dels responsables de Foment, i l'última via que s'està estudiant és la denúncia penal al ministeri per no fer res per evitar que hi hagi més morts.

Usuaris de l'N-II, familiars de víctimes mortals o advocats que representen afectats per accidents, entre molts altres, ens donen el testimoni del perill que representa aquesta carretera. Els únics que no han volgut participar en el reportatge són els màxims responsables de posar fi al problema: el Ministeri de Foment

De moment, la llista negra suma 208 morts i 465 ferits greus des que es va aprovar fer l'autovia el 2001.

Mentre s'espera que s'arregli la carretera, van augmentant els accidents mortals.
avi Conrad 700 2012-10-06 17:34:53

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.