Elinks

Aeroport - 2017

Any:
2017
Categories:
Documental, Producció Catalana, ProgramaTV, Sèrie
Generes:
Història
Descripció:
Durada: 50 minuts. - mida: ~1.50 GB.

Què és l'aeroport? Per l'Aeroport de Barcelona hi passen uns 100.000 passatgers al dia, més de 44 milions a l'any, hi treballen quasi 20.000 persones, cada hora s'enlairen o aterren 90 avions, es serveixen 4.000 cafès i 24.000 entrepans, es processa 8.000 maletes per hora, hi ha 2.925 pantalles d'informació, 7.033 carrets i no tanca mai.

Però les xifres no expliquen l'aeroport. L'aeroport són vivències. La gent que arriba al "Last Minute" tard traient el fetge per la boca i amb moltes excuses preparades perquè els deixin passar: "que si la Ronda de Dalt estava col·lapsada, que si no arribo a la reunió de feina de Bilbao, que si m'acomiaden...". Dels "maleters" i supervisors de rampa, que sempre van amb el temps just per carregar les bodegues dels avions, que treballen a 40 graus a l'estiu i a sota zero a l'hivern però que han acabat formant una mena de família.

El temps i la falta de temps. La puntualitat és un concepte sagrat dins de l'aeroport que marca la feina de tots els que hi treballen. Tot ha de funcionar com un rellotge suís. És un engranatge on, s'hi falla una peça, les quatre següents també fallaran. El que semblava una incidència petita es converteix en un vol anul·lat i passatgers i maletes que s'han de reubicar.

L'aeroport és un espai de retrobament i d'adeu. Gent que arriba i riu d'alegria. Passatgers que se'n van i ploren perquè es separen temporalment d'aquells que estimen.

Un espai ple de contrastos on els nervis i, a vegades els crits, dels que treballen perquè l'avió surti puntual conviuen amb el silenci de la Torre de Control.

La torre de control La torre del fanal és l'hàbitat d'uns éssers estranys. Parlen a cau d'orella, sense punts ni comes en una mena de idioma estrany i poden mantenir quatre converses alhora: amb un pilot de Vueling, amb un de Norwegian, amb el company de feina que seu al costat i amb la veu del programa que quan pot els fa preguntes. No perden mai la calma, ni quan els núvols ho tapen tot i no hi ha visibilitat per fer baixar els avions. Per primera vegada un equip de televisió ha pogut entrar dins de la Torre i gravar durant dues setmanes la feina dels controladors, de dia i de nit, amb núvols, pluja i vent.

El to I tot això ho podríem explicar d'una manera asèptica, descriptiva, fer una docusèrie clàssica, amb molta observació i poca intervenció. O bé podríem donar-li la volta i posar-hi una mica d'humor, d'ironia. Explicar el que veiem amb una veu que és un espectador més del programa. És una veu amb vida pròpia, que interpreta i també intervé. És un personatge més de la sèrie, potser un dels més importants. És la veu del Queco Novell.

El Queco El Queco és el mestre de cerimònies d'aeroport. Tot el que veiem passa per la seva mirada, Al·lucina amb les presses dels que han de carregar un avió amb 150 maletes que no baixen dels 25 quilos, amb la sang freda d'una controladora aèrea, comparteix la desesperació d'una passatgera que ha de treure cinc quilos de cada maleta, orienta un matrimoni francès que perd l'avió sobre quin és el camí més curt per arribar a la porta, riu amb unes àvies angleses que han perdut la seva guia turística, espia les converses de les noies del punt d'informació i s'emociona amb una néta que abraça els avis després d'estar un any sense veure'ls.

Divulgació A vegades la veu ho sap tot i es fa el setciències com quan explica perquè l'avió sempre es queda a les fosques en l'enlairament, o perquè volen els avions o com funciona el sistema automàtic de transport de maletes. Cada capítol d'aeroport té seqüències breus on expliquem conceptes, xifres i curiositats. Tot reforçat per un grafisme que ajuda a la comprensió. D'altres vegades, el Queco simplement es deixa portar per la situació i sobretot estableix vincles amb els personatges més importants de la sèrie.

Alguns protagonistes Lourdes Supervisora de rampa del grup Iberia. 17 anys treballant entre avions, maletes, tractors i com diu ella: "17 anys treballant entre homes". Una dona en un món d'homes que es fa respectar i reparteix riures i llenya a parts iguals.

Ricardo Last Minut de Vueling és el seu regne. Un "punt calent" de l'aeroport on la gent sol arribar tard però amb l'esperança que el Ricardo s'enrotlli i no perdin l'avió.

Alexey És un PMR. Forma part de l'equip que acompanya a la gent amb mobilitat reduïda. Amb el seu buggy fa de taxista als passatgers i és una font de històries.

Punt d'informació La Inma i la Laura del punt d'informació d'AENA formen un tàndem molt peculiar. Les seves converses mentre esperen que els passatgers els demanin com activar el wifi o en és el green bus són un dels moments més còmics de la sèrie.

Tomàs Capatàs de rampa de Norwegian. Aquest home coordina la càrrega de 6 avions que surten en un interval de hora i mitja. Si una maleta no està a lloc la puntualitat falla i és llavors quan el Tomàs crida: " Vallejooooo!"

Pau Capatàs de rampa de Norwegian. El Pau posa sobrenoms a tot el seu equip de maleters: Mostazo, Pokemon, Sicario, Musta, Anacleto... i pot començar la jornada tranquil·lament esbrinant si han ratllat un avió amb una escala.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
HDTV 1 Aeroport - 2017 Completa!! 2017 2017-07-26 20:21:22

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.