Elinks

Concert. Festival Gershwin - Barcelona 2016

Any:
2016
Categories:
Producció Catalana, Altres
Generes:
Música
Descripció:
Durada: 38 minuts. - Mida: 448 MB (1a part) Durada: 34 minuts. - Mida: 517 MB (2a part)

Des de l’Auditori de Barcelona

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC)

Alexei Volodin, piano

Andrew Grams, director

1a PART:

Leonard Bernstein (1918-1990): Un dia a Nova York. Tres danses (1944) George Gershwin (1898-1937): Rapsòdia en Blue (1924)

El Festival Gershwin és una iniciativa de l’Auditori de Barcelona en que s'oferia tota l'obra simfònica del gran compositor nord-americà George Geshwin acompanyat per un altre geni nord-americà i gran admirador de la seva obra, Leonard Bernstein.

El programa d'aquesta primera part, s’inicia amb les “Tres danses” del musical “On the Town” (“Un dia a Nova York”), de Leonard Bernstein, que ens situen en l’ambient que respira tot el concert: ritme, swing, sonoritats brillants i dolces a la vegada, sota una enèrgica direcció d’Andrew Grams que connecta molt bé amb els músics de l’orquestra.

La “Rhapsody in blue” és la segona peça. L’emblemàtic concert compost per George Gershwin l’any 1924 i estrenat pel mateix compositor amb l’orquestra de Paul Whiteman és ja un mite musical. Des de la famosa entrada del clarinet fins a l’esclatant final, l’obra ens atrapa i ens fascina. El pianista rus Alexei Volodin, la toca amb una passió i energia que s’encomana a tota l’orquestra i al públic.

La música de Gershwin estableix un diàleg entre els mons de la dita “música popular” i “música culta”. Les seves composicions inclouen el jazz, músiques populars, impressionisme francès, romanticisme... Una barreja que Gershwin resol d’una manera intuïtiva i dóna com a resultat una obra intensa i alhora popular, que Bernstein posava a l’alçada de Mozart.

No us perdeu el bis. Volodin ens descobreix una peça sorprenent del compositor rus Nikolai Kapustin, nascut el 1937.

2a PART:

Leonard Bernstein (1918-1990): “West Side Story”. Obertura (1957) George Gershwin (1898-1837): “Porgy and Bess”. Quadres simfònics per a orquestra.

Dins del Festival Gershwin organitzat per l’Auditori, l’OBC, dirigida pel nord-americà Andrew Grams, ens interpreta dues peces simfòniques provinents de dues obres escèniques. Són l’obertura de “West Side Story”, de Leonard Bernstein i els “Quadres simfònics per a orquestra”, de l’òpera de George Gershwin “Porgy & Bess”.

Totes dues peces ens fan un tast dels millors temes de cada òpera. Així, podrem sentir el “Tonigth” o el famós “Mambo”, de “West Side Story”, com també la cançó “Summertime” o “It Ain’t Necessarily So”, de “Porgy & Bess”.

L’òpera “Porgy & Bess”, de George Gershwin, es basa en la novel?la “Porgy”, de Du Bose Heyward. Situada en el barris marginals de Charlestown (Carolina del Sud), ens mostra una realitat amagada de la societat nord-americana, immersa en la pobresa i l'autodestrucció. L'òpera es va estrenar a Nova York l’any 1935. Tant el contingut com el repartiment, que estava compost per cantants afroamericans (una decisió atrevida per l’època), van provocar una forta controvèrsia. Malgrat això, l’obra s’ha convertit en una de les més apreciades del repertori operístic, plena de grans melodies..

Leonard Bernstein, autor de "West Side Story" un dels més famosos musicals de tots els temps, admetia que la seva inspiració tenia fortes arrels en el teatre musical americà, amb autors com Kern i Gershwin. Deia que d’aquest gènere n'havia sortit una obra profunda i amb autèntic valor musical. Ho podrem comprovar avui amb la brillant interpretació que ens fa l’OBC d’aquests “Quadres simfònics”, de “Porgy & Bess”, amb alguns col?laboradors poc habituals a la plantilla de l’orquestra com un banjo i tres saxos.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVB 0 Concert. Festival Gershwin - Barcelona 2016 2016 2016-06-16 22:06:46

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.