Elinks

El cas dels catalans

Any:
2014
Categories:
Documental, Pel·lícula, TVmovie, Producció Catalana
Generes:
Drama, Guerra, Història
Descripció:
Durada: 75 minuts. - Mida: ~884 MB (Versió SD). - MIDA: ~4 GB (Versió HD 1080p)

TV3 estrenarà aquest dimecres a les 22.00 'El cas dels catalans', un documental que aspira a ser "el film definitiu sobre la Guerra de Successió". Així el presenta la cadena, argumentant que es basa en les 'Narraciones históricas', una obra de 12.000 pàgines escrita per Francesc de Castellví entre el 1726 i el 1758 i que també pretenia ser l'obra definitiva sobre aquest conflicte bèl·lic, que ell havia viscut en primera persona, ja que va ser un dels supervivents del setge de Barcelona.

Aquests volums, que no van ser editats fins al 1999, constitueixen la base del fil argumental del documental, dirigit per Ventura Durall i narrat per Mònica Terribas. A partir del relat de Castellví, 'El cas dels catalans' explica, en paral·lel, dues trames que es van entrellaçant: d'una banda, l'evolució de la Guerra de Successió espanyola des de la mort de Carles II, l'any 1700, fins a la caiguda de Barcelona, l'11 de setembre de 1714; i de l'altre el setge de catorze mesos a la capital catalana.

Per fer-ho, el treball combina la narració de Terribas amb recreacions ficcionades d'escenes històriques. Així, Pere Arquillué i Lluís Marco protagonitzen la trama referent a la batalla de Barcelona, encarnant, respectivament, el comandant de les tropes catalanes, Antonio de Villarroel, i el conseller en cap, Rafael Casanova. Per la seva banda, Àlex Monner i Nao Albet es posen en la pell dels reis Felip V i Carles III, dels quals es fa un retrat psicològic que ajuda a interpretar l'evolució del conflicte.

El documental inclou també les aportacions de dos historiadors amb visions molts diferents sobre la Guerra de Successió, com són Agustí Alcoberro i Carlos Martínez Shaw. "No volíem fer una pel·lícula neutral, però sí que volíem ser rigorosos i equànimes", ha explicat Ventura Durall durant l'acte de presentació del documental aquest dimarts al migdia al Born Centre Cultural. A més, al llarg del treball diverses persones llegeixen textos basats en documents de l'època que permeten fer-se una imatge acurada de com vivien el setge els barcelonins.

'El cas dels catalans' és una producció de Televisió de Catalunya, la Xarxa de Comunicació Local i Triacom, i després de l'emissió d'aquest dimarts tindrà continuïtat a una quarantena de canals de televisió local en forma de càpsules d'uns tres minuts de durada que analitzen aspectes concrets del conflicte.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
HDTV Versió SD 2014 2014-09-13 20:09:59
HDTV Versió HD 1080p 2014 2014-09-13 20:12:24

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.