Elinks

Els Borja (BBC) (The Borgias)

Any:
1981
Categories:
Sèrie, Minisèrie
Generes:
Drama, Història
Descripció:
Durada: 55 minuts. - Mida: 700 MB c/episodi aprox.

Adolfo Celi ... Roderic Borja. - Oliver Cotton ... Cèsar Borja. - George Camiller ... Joan Borja. - Maurice O'Connell ... Michelotto. - Louis Selwyn ... Jofré Borja. - Anne-Louise Lambert ...Lucrècia Borja. - Ralph Nossek ... Johann Burchard. - Eleanor David ... Sanxa. - Barbara Shelley ... Vannozza Canale. - Alfred Burke ... Giuliano della Rovere. - Kevin Lloyd ... Ramir. - Clive Merrison ... Ascani Sforza. - Martin Potter ... Paolo Orsini. - Peter Benson ... Gaspare Pato. - Nicholas Le Prevost ...Baglioni.

Aquesta mini-sèrie de 10 episodis, de la BBC, és una llei de relíquia. La BBC i la RAI la varen emetre el 1981 i TVC ho va fer l'any 1984. Mai més no s'ha tornat a emetre. TVC en va fer el doblatge català, que és l'únic que hi ha. El director, Brian Farnham, va fer d'altres sèries per a la BBC, com ara una sobre Agatha Christie, inclosos alguns episodis d'Hercule Poirot.

La sèrie va costar deu vegades més que no pas la coneguda "The six wives of Henry VIII", també amb Marck Shivas com a productor, i el seu èxit va ser molt menor, en canvi. La música de la sèrie és d'en Georges Delerue. Tot i algunes escenes de violència o sexe, no té el "sang i fetge" gratuït de les noves versions, com ara la que va emetre TVC el 2012.

La vestimenta és molt realista i, en general, tota la sèrie té una presentació molt acurada. Va ser filmada parcialment a Spoleto, Viterbo i Urbino, a Itàlia.

Els actors que encarnen els tres personatges principals, Roderic Borja, Cèsar Borja i Lucrècia Borja són ben trobats. Semblen trets de les pintures de l'època, especialment el nas de l'actor italià Adolfo Celi és calcat del d'en Roderic Borja. La sèrie comença la cobertura de quinze anys de la "carrera" de la família Borja amb la pujada al poder d'en Roderic Borja com a Papa, amb el nom d'Alexandre VI. Paga la pena veure la presentació feta per un historiador, abans del primer episodi.

PRESENTACIÓ: Feta per l'historiador Joan Bada i Elias

Utilització de l'àudio català acoblat al vídeo anglès, d'una qualitat molt millor que no pas la captura de TV3 en VHS, l'única opció dels anys 80. Del so en manquen alguns bocins, a causa d'algunes escenes censurades o d'una captura defectuosa. S'han substituït per subtítols, sempre que s'ha pogut.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVD+VHS 0 Els Borja (BBC) 1981 2014-04-26 20:01:32

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.