Documentals

Genet al Raval

Font:
DVB+DVB
Codec video:
XviD, 1336 kbps, 704x400, Qf: 0,190 – 78% Test compressibilitat
Codec audio:
MP3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
Genet al Raval
Durada: 57 minuts. - MIDA: 599 MB

Es tracta d'un documental sobre les vivències de l'escriptor francès Jean Genet a Barcelona, ciutat on va viure de 1933 a 1934, a 23 anys. A partir del llibre homònim de Juan Goytisolo i dels textos del mateix Genet, el film recorre els llocs que l'escriptor va freqüentar, principalment el barri xino (avui "El Raval") i els cabarets i locals on es reunien homosexuals i transvestits. Les seves experiències a la Barcelona més marginal de l'època van marcar gran part de la seva obra.

Jean Genet (1910 - 1986) va ser un controvertit novel?lista, dramaturg i poeta francès. En general, les biografies existents reprenen els elements de la llegenda sobre la seva figura. Les poques dades que hi ha de la seva infància i joventut les va aportar el mateix escriptor a través d'algun dels personatges de les seves obres o bé d'algun dels seus diaris: "Diari del lladre", "El captiu enamorat" o "La nostra senyora de les Flors" i "Querelle de Brest", alguns d'ells escrits a la presó. "Genet al Raval" s'endinsa en les llums i ombres d'un autor que va viure al marge de la societat durant la seva joventut i que no se va sentir mai part de la societat, ni tan sols quan era un reconegut escriptor.

Una narració no cronològica entrellaça dues veus, la de Jean Genet a través dels seus escrits amb la veu de l'actor Josep Maria Pou, i la de l'escriptor Juan Goytisolo, amic de Genet des dels anys cinquanta i sobre el qual va escriure el llibre "Genet en el Raval".

Genet va arribar a Barcelona a principi dels anys trenta, després de passar per diversos reformatoris i desertar de l'exèrcit francès. Es va instal?lar al barri xino (ara el Raval). D'aquells anys d'humiliacions i misèria en què robava o es prostituïa sense arribar a aconseguir prou diners per sobreviure, en va deixar constància la dècada següent en les seves primeres obres poètiques i narratives escrites a la presó parisenca de la Santé. Així els va descriure en aquest fragment de "Diari del lladre": "Espanya i la meva vida de captaire m'havien fet conèixer l'abjecció. Calia molt d'orgull -és a dir, molt d'amor- per embellir els personatges bruts i menyspreats que vaig conèixer. Vaig necessitar molt talent. El vaig anar adquirint a poc a poc-. Em vaig esforçar a considerar aquella vida miserable com una necessitat voluntària. No vaig provar d'adornar-la, d'emmascarar-la, sinó que, ans al contrari, la vaig voler afirmar, amb tota la seva exacta sordidesa". Els personatges resultaven embellits en les seves obres eren els que la societat rebutjava, com l'homosexual, el lladre o el traïdor.

El documental recrea el periple vital de Genet per Barcelona amb imatges d'arxiu, fotografies, dibuixos, representacions teatrals de les seves obres i recreacions amb ficció de moments o personatges de la seva vida que el van fascinar, com Stiliano, un serbi desertor de la legió estrangera francesa que marcaria un abans i un després en la seva vida.
avi lopere 534 2014-01-28 21:32:00

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.