"Desconstruint el vi català" és un recorregut per la Catalunya vinícola acompanyat de les reflexions de diverses personalitats del món del vi. Història, territori, ecologia, singularitat genètica, consum de proximitat... A mig camí entre el documental i el reportatge, aquesta obra de 55 minuts pretén redescobrir una beguda que va arribar a Catalunya fa 2.700 anys i que avui forma part important de la cultura i la identitat d'un poble.
El vi va arribar a Catalunya per l'Empordà fa gairebé 3.000 anys i actualment existeixen 12 denominacions d'origen en un territori relativament petit, però molt divers pel que fa a terreny i clima. La qualitat vinícola ha millorat enormement els últims anys i el vi català s'exporta amb molt d'èxit per tot el món; un bon exemple n'és el cava. La tendència actual és tornar als orígens recuperant una agricultura més ecològica així com l'ús de varietats de raïm autòcton. La relació del vi català i el seu poble podria ser la d'altres regions vinícoles històriques on s'ha consumit més vi forà que propi, almenys fins ara.
L'espectador descobrirà que el vi a Catalunya és molt més que una beguda, molt més que un aliment. El vi està tan arrelat a la cultura i a les tradicions catalanes que resulta impossible entendre els catalans sense conèixer el cultiu de la vinya. "Desconstruint el vi català" apropa a paisatges, pobles, arquitectures, tradicions on el vi ha deixat empremta.
El documental va dur els seus creadors a realitzar un gran nombre d'entrevistes a personatges relacionats amb el món del vi: viticultors, crítics, sommeliers, botiguers. que han sigut entrevistats en el seu lloc de feina.