Aquest 2014 es commemora el tricentenari de la guerra de Successió. Però, i després, què va passar? Com van anar les coses? Com han viscut els catalans aquests tres-cents anys? Justament on acaba la guerra comença la història de "300", una sèrie documental de divulgació dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada.
L'àrea de Documentals i Nous Formats de TV3 s'endinsa amb "300" en la història dels últims tres-cents anys, el període en què s'ha perfilat la Catalunya contemporània. Amb l'objectiu d'intentar saber per què el país és com és i per què el país és on és, el programa se centra sobretot en les relacions amb Espanya i com han afectat la vida quotidiana de la gent.
La sèrie consta de sis capítols de seixanta minuts i cadascun analitza un dels temes clau en l'evolució dels últims tres segles: la identitat, la demografia, la política, la violència, l'economia i la llengua. El presentador d'aquest espai, Antoni Tortajada, explica durant cada episodi diverses històries quotidianes que ajuden a entendre l'evolució del país, amb l'assessorament d'un prestigiós equip d'historiadors, dirigits per Borja de Riquer. D'aquesta manera, la narració es complementa amb l'anàlisi històrica i especialitzada d'Anna Cabré, Josep Fontana, Jordi Maluquer de Motes, August Rafanell i Manel Risques.
Per visualitzar aquestes escenes, la sèrie fa servir diversos elements: seqüències ficcionades amb actors, recursos iconogràfics de l'època (arxiu cinematogràfic, fotografies, gravats, pintures i publicacions de cada període) i viatges pel territori per mostrar els escenaris on van tenir lloc els fets històrics.
"300" té vocació d'eixamplar el marc històric més enllà del territori català i espanyol. Per aquest motiu, cada capítol compara la situació catalana amb algun altre territori d'Europa en què l'evolució històrica ha estat semblant o bé totalment diferent. Irlanda, Finlàndia, França, Milà i Torí són alguns exemples que ajuden a entendre més bé per què les coses van ser d'aquesta manera i no d'una altra.