La minisèrie de 7 capítols "Gitanos a Europa", és un projecte europeu que coprodueixen les televisions: Czech TV, HRT, NPS, RAI, RTCG, RTS, SVT, TG4, TVC, TVP i el Departament de Programes Interculturals de la UER.
Els set capítols ens permeten conèixer la realitat de la comunitat gitana en set països diferents. El primer capítol que s'emet és el català, "El fill de son pare", que té com a protagonista Samuel Giménez, un noi de 20 anys.
A Catalunya, hi viuen prop de 80.000 persones gitanes
La situació social de les persones gitanes que viuen a Catalunya és molt diversa i està exposada a un procés de transformació constant. Durant les últimes dècades s'ha produït una sensible millora en les seves condicions de vida, gràcies a l'accés als sistemes de protecció social, a l'habitatge públic i als sistemes de salut i educació. Malgrat tot, una bona part de la població gitana continua constituint un dels grups més vulnerables i amb major risc d'exclusió social i econòmica de Catalunya.
Els gitanos d'origen català estan molt arrelats al lloc on viuen i són els que tenen el grau d'integració més alt de tota la comunitat. La majoria dels gitanos catalans viuen en barris del centre dels pobles o les ciutats, mentre que els gitanos provinents de la resta de l'estat continuen vivint majoritàriament en barris de la perifèria.
L'Església Evangèlica de Filadèlfia, que els gitanos catalans i de la resta de l'Estat espanyol anomenen "Culto", és la religió majoritària entre ells. Va començar a introduir-se dins les comunitats gitanes a la península als anys 70, i actualment és un fenomen que ja forma part de la seva cultura. El coneixement de la religió es transmet entre les famílies gitanes, i de pares a fills. La pràctica de la religió és molt activa, ja que se celebren cultes entre 5 i 6 vegades a la setmana, sempre a la tarda. Els gitanos evangelistes dediquen els matins a treballar (principalment en la venda ambulant) i les tardes a anar al culte.