Elinks

L’art de menjar - L'art del menjar

Font:
DVB+DVB
Codec video:
XviD, 1336 kbps, 704x400, Qf: 0,190 – 68% Test compressibilitat,
Codec audio:
MP3, 96 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
L’art de menjar -01- El menú
Com es cuinava fa 400 anys? Quan es van començar a utilitzar els coberts? Per què un dels més grans artistes va escriure un llibre de cuina?A través del quadre “Kitchen Still Life” (1605) de Franz Snijder, Oliver Peyton descobreix com ha anat canviant la manera de cuinar al llarg dels segles, arrencant el chef Glynn Purnell del seu modern restaurant i portant-lo a l’única cuina antiga que hi ha en funcionament a Anglaterra on aprèn com es rosteix un rosbif en una llar de foc.
ed2k lopere 626 2011-11-28 00:18:46
L’art de menjar -02- Un pinzell i una ampolla
Per què, des del temps dels egipcis, els artistes han escollit el vi com a motiu? Com s'ho feia un pintor del segle XVIII per aturar els avalots amb ginebra? I per què un quadre impressionista en el qual hi apareix absenta va provocar un escàndol? Oliver Peyton investiga les històries alcohòliques més famoses de l’art, començant per “La gran bacanal” (1627) de Poussin, que celebra la bondat de la beguda. Però la representació de l’alcohol en l’art no ha estat sempre tan jovial.
ed2k lopere 675 2011-11-28 00:19:17
L’art de menjar -03- Ben cuit al forn
Com es feia el pa fa 2000 anys? Per què Dalí estava obsessionat amb el pa? I com poden els quadres desvetllar els mètodes històrics de coure el pa? Oliver Peyton mira una de les pintures més antigues del pa, un fresc de Pompeia que data del segle I de la nostra era, en el que es veu un home venent pans al públic; descobreix com es feia el pa en temps dels romans, i com era utilitzat per controlar les masses. El pa era una de les obsessions de Salvador Dalí. Oliver va a Espanya, a veure els extraordinaris pans i barretes que Dalí va escollir per a decorar les parets de la seva fundació i es commou profundament pel seu quadre “El cistell de pa” (1945), el qual l’artista portava amb ell a tot arreu.
ed2k lopere 701 2011-11-28 00:19:48
L’art de menjar -04- Paletes de fruites
Com va canviar una poma la història de l’art? Per a quin artista les taronges eren l’única fruita? I com va ser reflectida amb la fruita l’evolució del comerç? Davant de “Sopar a Emaús (1601), l’historiador de l’art Andrew Graham Dixon diu a Oliver Peyton com el rebel italià Caravaggio vas ser el primer que va pintar pomes tan reals que el que les mirava volia literalment llepar la tela del quadre.
ed2k lopere 648 2011-11-28 00:20:19
L’art de menjar -05- El bou
Per què els bous i les vaques han representat un motiu artístic per a Hirst, Rembrandt, Bacon o Hogarth? A l'Smithfield Market londinenc, Oliver Peyton es troba amb l'historiador de l'art Andrew Graham-Dixon per saber-ne la resposta. Tot seguit es dirigeix a París per contemplar la potent obra de Rembrandt "El bou escorxat" (1655). El carnisser Jack O'Shea aporta més informació sobre la pintura.
ed2k lopere 635 2011-11-28 00:20:43
L’art de menjar -06- El poder del mar
Quina importància simbòlica té el marisc per als pintors? I com s'ho va fer un artista del segle XVI de terra endins per elaborar un quadre amb seixanta-dues espècies marines diferents? Oliver Peyton comença a investigar sobre l'art i el peix amb l'obra de l'artista suís Paul Klee "Fish Magic" (1925), d'aspecte semblant a un còmic. Després, va a Nova York, on Klee va gaudir d'una enorme popularitat, i visita el conegut restaurant japonès Nobu per contemplar la recreació del quadre de Klee amb sushi.
ed2k lopere 591 2011-11-28 00:21:08
L’art de menjar -07- A taula amb Picasso
Per què el menjar té un paper tan destacat en l'obra de Picasso? Quin simbolisme li atribuïa? I què és el que realment li agradava menjar a l'artista? Oliver Peyton comença l'expedició a Barcelona, on tasta l'agosarada cuina catalana de quan Picasso era jove, que va inspirar algunes de les seves futures obres. Després, al sud de França, visita el restaurant La Colombe d'Or, que també és un petit museu d'art modern gràcies a les donacions d’artistes habituals com Picasso durant els anys 30.
ed2k lopere 675 2011-11-28 00:21:38
L’art de menjar -08- Menjar cubista
Amb la gastronomia molecular, els xefs del segle XXI estan canviant la nostra manera de veure el menjar; 100 anys enrere, els cubistes van fer el mateix amb l'art. Tot explorant aquests dos moviments, Oliver Peyton descobreix el lligam inextricable entre l'art i els aliments. Els cubistes van crear un nou llenguatge visual on el menjar va tenir un paper clau.
ed2k lopere 631 2011-11-28 00:22:26
L’art de menjar -09- El Sant sopar
Leonardo da Vinci no va ser l'únic artista que va pintar el Sant Sopar i el menjar que es va servir a la taula de Jesús, com bé comprova Oliver Peyton durant un excepcional viatge per Itàlia. La primera parada el du fins a la representació artística més antiga que existeix de la traïció de Judes, un mosaic del segle VI a la ciutat costanera de Ravenna, on damunt la taula només hi ha pa i peix.
ed2k lopere 612 2011-11-28 00:22:52
L’art de menjar -10- Vendre menjar
Per què les escenes de mercat han inspirat sempre tant els pintors? Com es van veure implicats els artistes en el naixement de la publicitat? I què hi ha darrere la peça d'art de marca més icònica de Warhol? "Els quatre elements: Terra" (1569), de l'artista flamenc Beucklaer, on es representa una parada del mercat carregada de fruita i verdura, va marcar una fita en tractar-se de la primera representació laica d'aquests aliments.
ed2k lopere 635 2011-11-28 00:23:22

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.