Fruit de més de dos anys i mig d'investigació, aquest documental recupera la memòria històrica de la tasca feta pels mestres republicans a Catalunya. Dirigit per Agustí Corominas i produït per Metropoli Video i TVC, "Els mestres catalans, de la guerra a l'exili" s'obre recordant l'important moviment popular i institucional que hi va haver durant la II República en relació amb l'educació i la cultura, i l'esforç fet per aquests professionals de la docència durant la guerra. Molts d'aquests mestres van haver de patir l'exili i han deixat una petja significativa en els països d'acollida, principalment a l'antiga Unió Soviètica, a Mèxic i als EUA.
"Els mestres catalans, de la guerra a l'exili" recull els testimonis directes d'un grup significatiu d'aquests mestres, persones de diferents ideologies, però totes compromeses amb els valors republicans i amb una educació i un model de país avançat i progressista.
El treball ha estat assessorat per especialistes en història de l'educació d'aquesta època. Entre ells, els professors Salomó Marquès, Miquel Martínez i Josep González Agàpito, de les universitats de Girona i Barcelona, i la professora i experta en l'educació durant la guerra civil, Mariona Ribalta, de l'IMEB.
Un documental fet amb el suport i la participació de la Universitat de Barcelona, de l'Ajuntament de Barcelona, del Departament d'Educació, de la Comissió per la Recuperació del Memorial Democràtic i de la Diputació de Barcelona.