Documentals

Terra Lliure: punt final

Any:
2007
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Documental
Descripció:
"Terra Lliure, punt final" és el primer documental que explica la història completa de l'organització armada Terra Lliure, des del seu naixement, el 1979, fins a la seva dissolució definitiva, el 1995. Al llarg de 70 minuts, els principals fundadors, dirigents i militants de l'organització reflexionen, per primer cop, sobre els motius que els van dur a l'activisme armat i tot el procés de creació de Terra Lliure.

Així, per primera vegada, es detalla davant d'una càmera de televisió els contactes amb ETA, els intercanvis d'armes, els entrenaments, la mort d'activistes manipulant explosius i els debats interns de l'organització. També apareixen, com mai abans havien aparegut en un mateix treball, dirigents enfrontats i enemistats arran de les expulsions i divisions dins de Terra Lliure, com Josep Serra "Cala", Jaume Fernández Calvet, Carles Sastre, Xavier Barberà, Frederic Bentanachs, Carles Benítez, Josep Musté i David Martínez, entre d'altres.

El context històric i polític és explicat per politòlegs, historiadors i els principals dirigents polítics de l'època, com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Francesc Martí Jusmet, el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, o l'exsecretari general d'ERC Àngel Colom.

Terra Lliure va existir durant setze anys, del 1979 al 1995, en què es van cometre més de dos-cents atemptats, que van provocar una víctima mortal i desenes de ferits, alhora que l'organització perdia un militant mort a trets de la policia i tres activistes més mentre manipulaven explosius a punt de ser col·locats. Durant tots aquells anys, la policia va detenir més de tres-cents independentistes acusats de pertànyer o col·laborar amb Terra Lliure en una dinàmica que va tenir el seu punt final el 1996 quan l'últim govern de Felipe González va indultar els presos de Terra Lliure i va donar per tancada la història d'aquella organització independentista armada.

Fitxa tècnica: Direcció i guió: David Bassa Realització: Sergi Guix, Sergi Sala Assessorament realització: Dani Camon Fotografia: Sergi Guix, Sergi Sala So directe: Mercè Bretcha Producció: Marc Roma Actors: Marc Vila, Sergi Vila, Sergi Domenge, Eudald Roca, Albert Vaquer Agraïments: Erik Gandini, Tarek Salek, Josep Miquel Bolló, Daniel Gómez, Marià Pou, Elèctrica Vaquer S.A., Ajuntament de Ripoll, Brigada Municipal Ripoll, Policia Local de Ripoll, Òscar Caldera
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVB 0 Documental Completa!! 2007 2008-02-20 20:20:49

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.