"Operació Tarradellas: la trama d'un retorn" està dirigit per Montserrat Besses, amb la documentació de Montserrat Bailac, la producció de Montse Pérez i la realització de Francesc Pou. Jordi Giralt n'és l'operador d'imatge.
Al llarg de cinquanta minuts, el documental -emès per primera vegada a TV3 el 23 d'octubre del 2002- fa una anàlisi dels fets que van succeir el 1977, buscant les claus que van portar al retorn del president i les circumstàncies que van precipitar-lo, després dels resultats, a Catalunya, en les eleccions generals del 15 de juny. Aquests resultats, una majoria de les esquerres, van fer que tot just quatre mesos després Tarradellas arribés a Barcelona i s'instal·lés al Palau, com a president de la Generalitat provisional.
El documental parteix, precisament, d'aquestes eleccions i dels seus resultats, ja que els autors el consideren el motiu primer i més important de l'acceleració del procés de recuperació de les institucions catalanes. Montserrat Besses, la directora del documental, afirma que l'equip de TVC "ha volgut recollir el màxim d'opinions dels protagonistes d'aquells fets històrics i passar per tots els escenaris físics en què es va desenvolupar el procés del retorn de Tarradellas."
El treball incorpora les imatges i opinions, d'aquell moment, dels principals protagonistes i dels dirigents polítics. Les imatges històriques es barregen amb les opinions actuals d'aquests polítics, com Rodolfo Martín Villa, Salvador Sánchez Terán, Santiago Carrillo, Jordi Pujol, Víctor Torres, etc. També hi fan les seves valoracions i expliquen episodis viscuts durant el retorn altres persones, com l'historiador Pere Ysàs o el catedràtic Josep Lluís Sureda, que va ser un dels membres del petit grup en què Tarradellas va confiar per negociar i gestionar el seu retorn.
En aquest capítol d'opinions i explicacions dels fets té una participació especial Pere Portabella, cineasta, que el 1977 era senador pel grup de l'Entesa dels Catalans, i a qui se li va encarregar l'organització del protocol dels actes del retorn. Portabella va ser l'amfitrió del president, i explica davant la càmera els detalls sobre el terreny: a l'aeroport, on va arribar Tarradellas i, on, a peu de pista, va fer la primera salutació a les autoritats; la rebuda popular al mateix aeroport; la comitiva que els va traslladar fins al recinte firal de Montjuïc a Barcelona; l'anada, després, fins a la plaça de Sant Jaume; la sortida al balcó del Palau de la Generalitat, envoltat dels dirigents polítics, i la salutació de Tarradellas als ciutadans que omplien la plaça, etc.
L'interès del documental per passar i mostrar els escenaris físics on es van concretar els moments més importants del procés de retorn, fa que es mostrin imatges dels palaus de La Moncloa i La Zarzuela (on Tarradellas va anar, pocs dies després de les eleccions dels 15 de juny, a entrevistar-se amb els president del govern, Adolfo Suárez, i amb el rei Joan Carles I, en un viatge llampec que va deixar desconcertat tothom i que va suposar l'inici del ràpid procés); el domicili madrileny del financer català Manuel Ortínez, que després va ser conseller del govern de Tarradellas, on es va allotjar durant aquest viatge a Madrid.
"Operació Tarradellas" mostra també el vehicle amb què el president es va desplaçar des de l'aeroport del Prat fins al palau de la Generalitat. El vehicle, un Lincoln continental, propietat d'un col·leccionista, va ser localitzat per a l'ocasió per Pere Portabella. Ara, el cotxe ha tornat als carrers de Barcelona i, sobre el terreny, Portabella explica els detalls del trasllat, que va fer al costat del president. El programa retroba també les altres dues persones que l'ocupaven: el xofer i el sergent Montalvo dels Mossos d'Esquadra, a qui se li havia assignat l'escorta de Tarradellas.
Diàleg a l'Arxiu de Poblet de quatre exconsellers
El documental estudia també els fets que es van produir després d'aquell 23 d'octubre del 1977, una vegada el president va formar el primer govern de la Generalitat provisional, amb l'anàlisi de la gestió política d'aquest executiu, feta pels seus integrants.
Davant de la càmera, quatre exconsellers mantenen un diàleg. Lluís Armet, Josep Maria Bricall, Antoni Gutiérrez Díaz i Carles Sentís dialoguen sobre la seva experiència de govern, en un marc molt especial: l'Arxiu Tarradelles del monestir de Poblet. Mentre revisen els documents allí dipositats, tots quatre recorden i comenten el procés que els va portar a assumir i gestionar les primeres competències del govern de Catalunya recuperat.