Pel·lícules
La ciutat cremada
- Any:
- 1976
- Categories:
- Pel·lícula, Producció Catalana
- Generes:
- Història
- Descripció:
- Durada: 2h. 40'. - Mida: 1'75Gb
País: Catalunya
Gènere: Històrica
Direcció: Antoni Ribas
Guió: Antoni Ribas i Miquel Sanz
Música: Manuel Valls i Gorina
Intèrprets: X. Elorriaga (Josep), F. Casares (Frederic), A. Molina (Roser Palau), P. Garsaball (Sr. Palau), J. Mestre (Remei Palau), J.L. López Vásquez (Prat de la Riba), J. Vivó (Dr. Robert), M. Salvador (Sra. Palau), A. Marsillach (Cambó), J. Borràs (Puig i Cadafalch)
Narra els esdeveniments històrics que es produïren a Barcelona entre els anys 1899 i 1909; des de l'arribada dels soldats de la guerra colonial de Cuba fins al procés d'esclat popular que passà a la història com La Setmana Tràgica. Al voltant de la família Palau, mostra de la burgesia catalana i del desenvolupament econòmic de l'època, succeeixen els fets polítics i socials més rellevants del període.
“Primer títol de la trilogia del director sobre la història de Catalunya del segle XX, que completà amb Victòria (1981-83) i Terra de canons (1993-2000). Emotiu film epicohistòric de ressonàncies catalanistes, que desbordà la seva condició de producte cinematogràfic, sobretot quan s’estrenà, ja que es tractava del primer film en català de la Transició. Tingué alguns problemes amb la censura, que s’havia de resituar en un Estat democràtic. Aquest
decidit esperit de reivindicació catalanista i de recuperació de la reprimida memòria històrica es manifestà en el finançament del film (aportacions individuals i inversors populars.
Molts dels inversors hi participaren com a actors, entre els quals destaquen: Alfons Carles
Comín, Jordi Botja, Josep Benet, Montserrat Roig, Arnau Olivar, Marina Rossell (...). La cinta aconseguí un èxit esclatant i provocà emoció entre els espectadors, a més de reflexions sobre els paral·lelismes històrics i polítics de les dues èpoques, la del film i la de l’estrena. L’estrena al País Valencià i ales Illes Balears ocasionà alguns aldarulls, tot i que fou en castellà.