Sèries

Jo, Claudi (I Claudius)

Any:
1976
Categories:
Sèrie
Generes:
Drama, Història
Descripció:
DURADA: 60 minuts. - MIDA: 800 Mb. aprox.

Productora: British Broadcasting Corporation (BBC) & London Films Cadena: British Broadcasting Corporation (BBC) Creador: Jack Pulman Productor executiu: Martin Lisemore Música: Wilfred Josephs Direcció:Herbert Wise Guió: Jack Pulman, Robert Graves Intèrprets:Derek Jacobi (Claudi), Sian Phillips (Llívia), Brian Blessed (August), John Hurt (Calígula), George Baker (Tiberi), Sheila White (Messalina), Margaret Tyzack (Antònia), Barbara Young (Agripina), Christopher Biggins (Neró)

Jo, Claudi és una mítica sèrie britànica produïda per la BBC i que adapta les novel·les d'en Robert Graves (Jo, Claudi i Claudi el Déu i la seva esposa Messalina) mitjançant meravellosos guions de Jack Pullman i la direcció d'Herbert Wise.

Aquesta edició definitiva i remasteritzada recupera la versió britànica en 12 episodis - que uneix els dos primers capítols (Una ombra de mort i Coses de família) en un de sol- i restaura totes les escenes eliminades per tal d'oferir la versió més completa actualment disponible.

La sèrie, diguem-ho ja, és un fascinant, vertiginós, brutal i sagnant retrat de la Roma Imperial des del punt de vista de l'esguerrat Claudi (inoblidable Derek Jacobi), memorable i carismàtic personatge que ens conta les seves vivències mentre les escriu, a manera d'historiador, i no escatimant la narració dels aspectes més foscos i truculents d'una època amb més ombres que llums, caracteritzada per la conspiració, la traïció, les intrigues palatines, l'ambició, l'engany, els conflictes d'interessos, la depravació, el dictat de la perversió, l'onada d'assassinats de què ningú està exempt o la megalomania i bogeria dels seus governants.

Des dels temps de l'Emperador August previs al naixement de Claudi fins als últims dies del nostre protagonista i l'aparició de Neró, la sèrie di secciona amb agilitat sorprenent una etapa amplíssima que comprèn des de l'any 24 a.c. fins al 54 d.c. i que aglomera multitud d'esdeveniments per veure i no creure, per contar i no oblidar, els màxims punts d'interès del qual resideixen en l'estremidor procés de successió de personatges en el poder. Basant-se en un repartiment extraordinari d'intèrprets en estat de gràcia, uns personatges definits i desenvolupats a la perfecció i uns guions senzillament prodigiosos i modèlics per a qualsevol sèrie televisiva, un es veu seduït per la irresistible crònica d'un món despietat i regit per la desmesurada ambició pel poder. Des de la pèrfida i maquinadora Llívia (Sian Phillips), esposa del benintencionat August (Brian Blessed), fins al dement i psicòtic Calígula (John Hurt), esgarrifós Emperador, o la bella i desbocada Messalina (Sheila White), presenciem una galeria de personatges d'excepcional maldat: uns, impulsats per la seva equivocada idea de com beneficiar a Roma; altres, conduïts pel seu desequilibri mental; i altres, moguts a fi de treure profit de la situació en benefici propi. Ja els títols de crèdit ens mostren el moll de la qüestió, l'estendard que descriu la sèrie: un escurçó repta i ensenya la seva llengua viperina. No en va, molts personatges (la majoria?) actuen com el citat rèptil: avancen zigzaguejant, disposats a donar el cop de gràcia, sense escrúpols, capaços d'anihilar als qui obstaculitzin el seu camí d'ascensió. Jo, Claudi és una sèrie que parla, insisteixo, sobre la maldat humana generada per l'ambició i els deliris de grandesa (significatius són els capítols centrats en el dictat de Calígula); i ho fa sent un producte que combina la crua tragèdia i el culebronesc (i de vegades divertit) esdevenir de l'Imperi amb una intensitat que tira d'esquena.

Una obra mestra absoluta de la història de la televisió.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVD+VHS 0 Jo, Claudi Completa!! 1976 2012-02-05 17:16:30

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.