Elinks

El manifest groc

Any:
0000
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Història
Descripció:
Durada: 45 minuts. - Mida: 313 MB

El mes de març de 1928 Salvador Dalí, el crític d'art Sebastià Gasch i el crític de literatura Lluís Montanyà van difondre el Manifest groc o "Manifest antiartístic català". Aquella proclama esdevingué una de les accions més importants de l'avantguardisme català -i també de l'espanyol- en contra de la cultura classicista i a favor d'una nova modernitat.

El Manifest Groc és l'exponent més nítid i contundent del debat tradició-modernitat, i localisme-universalisme, que es viu en el si de la cultura catalana els anys 20-30 del segle passat. Aquest debat és universal i perpetu, es viu en la nostra cultura i en totes les del món. És reflex d'una època important de la cultura catalana del segle XX, amb enfrontaments i contradiccions, i la plasmació clara d'una actitud cultural i civil de compromís de l'intel?lectual i l'artista.

L'objectiu d'aquest documental és mostrar l'època, els protagonistes, el debat que van provocar, i explorar el que significava i significa avui l'actitud compromesa que els tres signants van demostrar. El documental parteix de l'anàlisi històrica sobre el valor, el significat i les repercussions que va tenir aquesta proclama en el si de la cultura catalana l'any 1928, i es planteja per què sembla que avui s'ha anul?lat la crítica de fons a la cultura, o bé ha esdevingut un joc d'interessos, i quina és l'anàlisi que es pot fer avui d'importants sectors de la nostra activitat cultural. Per això, s'ha entrevistat un grup d'intel?lectuals i artistes crítics que hi fan la seva reflexió. Davant la impossibilitat de fer un "inventari" de totes les àrees de la nostra activitat cultural, s'aborden sectors prou representatius de l'actitud general, com són les arts plàstiques, la literatura o la música, i es dedica una atenció especial a eines com Internet o la televisió, relativament noves, i que, avui, sens dubte, el Manifest Groc hauria reivindicat.

Els entrevistats són: Joan Maria Minguet, historiador de l'art, autor del llibre "El Manifest Groc. Dalí, Gasch, Montanyà i l'Antiart", i comissari de l'exposició celebrada a la Fundació Miró; Vicent Partal, periodista; Jordi Balló, professor; Eulàlia Valldosera, artista; Francesc Torres, artista; Julià Guillamón, crític literari; Carles Santos, músic.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB El manifest groc 0000 2013-11-01 23:15:18

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.