Elinks

El Maquis. La guerra silenciada

Any:
2002
Categories:
Documental, Producció Catalana, Minisèrie
Generes:
Guerra, Història
Descripció:
La producció recull el testimoni dels guerrillers antifranquistes coneguts com a maquis, i està basada en el llibre El Maquis a Catalunya, de l'escriptor Ferran Sànchez. La sèrie se centra en l'activitat que la guerrilla va portar a terme durant més de 25 anys per terres catalanes, amb la invasió de la Vall d'Aran, per part de més de 3.000 homes com a episodi central. Però recull igualment altres capítols fonamentals de la lluita armada de postguerra, encapçalada primer pel comunisme i posteriorment per l'anarquisme d'àmbit urbà, amb noms destacats com els de Quico Sabaté o Josep Lluís Facerias.

La sèrie, dirigida per Enric Calpena, s'emmarca dins del gènere del documental d'investigació i ha comptat amb la participació de més de 60 testimonis, entre guerrillers, familiars, simpatitzants, guàrdies civils, soldats... i víctimes dels maquis. Persones totes elles implicades, d'una manera o d'una altra, en una pàgina de la història oblidada durant molts anys i que amb el pas del temps ha perdut una bona part dels protagonistes. L'absència d'imatges d'arxiu relatives als guerrillers espanyols ha fet especialment significativa la recerca.

El final de la guerra civil emmarca l'inici d'aquesta sèrie. L'exili, sobretot a França, i la participació dels guerrillers espanyols en la Resistència francesa precedeixen l'episodi dedicat a la invasió de la Vall d'Aran, la tardor del 1944, que es va convertir en la fita més rellevant del moviment. La invasió, que espera el suport aliat, fracassa, i, després d'aquesta primera etapa encapçalada per la guerrilla comunista, pren el relleu el moviment anarquista d'àmbit rural i urbà, amb Josep Lluis Facerias, Marcel?lí Massana, Quico Sabaté i Ramon Vila Capdevila, "Caracremada", al capdavant. La mort d'aquest últim marca a Catalunya el final d'una lluita clandestina que fins fa ben poc ha quedat silenciada.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
VHS 0 El Maquis. La guerra silenciada Completa!! 2002 2011-04-29 22:33:22

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.