Documentals

Catalunya màrtir

Font:
TV+TV
Codec video:
XviD
Codec audio:
MP3
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
Catalunya màrtir
DURADA: 25 min. - MIDA: 469 MB

Idioma: Francès amb subtítols en català

Any de producció: 1938 Producció: Laya Films (Barcelona) Compilador: J. Marsillach Operadors: Ramon Biadiu, Jaume Agulló, Sebastián Perera, Josep Maria Maristany, Manuel Berenguer, Joan Castanyer

"Catalunya màrtir" és una crònica visual inèdita dels drames de la guerra, centrada en els efectes dels bombardejos de l'aviació estrangera, alemanya i italiana, contra Barcelona i altres poblacions catalanes, sobretot, el 1938. Arran d'aquests fets i de la intensificació dels bombardejos el març d'aquell any sobre la capital catalana, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat, dirigit per Jaume Miravitlles, va decidir donar a conèixer als països europeus la situació, i el resultat del projecte va ser aquest documental -"Le martyre de la Catalogne", en la versió francesa-. Recull el treball de sis operadors de càmera que van recórrer els carrers de Barcelona i d'altres poblacions catalanes, com ara Badalona, Lleida o Granollers, per gravar els efectes dramàtics dels bombardejos, amb imatges de gran impacte dramàtic.

"Catalunya màrtir" es va estrenar a París al juliol del 1938, un fet que van recollir els principals diaris catalans. La seva projecció a l'estranger esdevenia un acte de propaganda, en els dies que a Catalunya es lluitava a la batalla de l'Ebre.

Aquest documental de 1938 ha estat molts anys fora de Catalunya. Tot i que va arribar fins a Mèxic, el viatge no va malmetre la cinta, que s'ha recuperat en un molt bon estat de conservació. "Catalunya màrtir", ara dipositat a la Filmoteca, és un documental informatiu sense gaire truculència ni melodrama, sinó molt realista i amb una voluntat de mostrar el que va ser a Lleida, a Granollers i a Barcelona el terror dels bombardejos franquistes.

La Guerra Civil va portar fins a Mèxic Josep Farreras, que va guardar a casa seva la còpia. La hi va portar l'any 42 Maria Teresa Domingo, qui havia de ser la seva dona. Ella havia treballat amb Companys i va rebre l'encàrrec de preservar la pel?lícula. Farreras va entregar-la a l'historiador Josep Maria Figueras perquè en fés la màxima divulgació. Va ser ell qui la va portar des de Mèxic. El seu contingut és d'una gran importància documental, tot i que ja se'n coneixia una còpia de menys qualitat dels anys 50.

Les tres llaunes que contenien la pel?lícula documental "Catalunya màrtir" van arribar de Mèxic el mes de setembre de 2005 i els estudis que s'han fet han permès determinar, a partir de la numeració del suport, que es tracta d'una còpia feta l'any 1938, directament de l'original, en nitrat de cel?lulosa.
ed2k lopere 949 2010-11-26 00:18:33

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.