Documentals

Comarques: Terra Alta (15-3-2007)

Any:
2003
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Documental
Descripció:
Producció: Aurea Documentary, TVC,

“COMARQUES.DOC”, serie documental de 41 capítols de 30 minuts per TV3. Dirigida per Miguel Fortuny i realitzada por Marc Sellerés. Format: Betacam Digital.

"Comarques.doc" recorre la Terra Alta, amb pobles amb porxos i carrers empedrats, interessants esglésies i nombroses ermites, on encara és possible veure les destrosses de la Guerra Civil. Amb una gran varietat de paisatges, les oliveres, els ametllers i la vinya en són els cultius bàsics. La comarca és una gran productora d'oli i de vi, envasat sota la Denominació d'Origen Terra Alta.

El recorregut comença a la Pobla de Massaluca, a la cua del pantà de Riba-roja. A la Fatarella, una antiga vila emmurallada, encara s'hi poden trobar cabanes de pedra amb volta de canó. De Vilalba dels Arcs cal destacar l'església, els porxos de la plaça de la Vila, el paratge del Calvari i els antics rentadors públics. A Batea són importants l'església parroquial, amb una decoració interior molt acurada, els carrers empedrats, el porxos i les construccions d'època medieval. A Corbera d'Ebre hi ha les restes de l'antic poble, declarat Lloc d'Interès Històric, que va quedar totalment destruït durant la batalla de l'Ebre, l'any 1938. La vila antiga va ser abandonada i la nova població es va construir al peu de l'antiga.

La capital de la comarca és Gandesa, on trobem, entre altres edificis remarcables, l'església arxiprestal de l'Assumpció, la Casa de la Vila, la presó, diverses cases senyorials i l'edifici modernista de la Cooperativa Agrícola, de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. A Gandesa també hi ha el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre. Un altre punt d'interès és el coll del Moro, un jaciment arqueològic de l'època ibèrica des d'on el general Franco va dirigir les operacions de la batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil.

Altres poblacions de la comarca són Caseres, amb restes d'un poblat ibèric; Bot, amb el paratge de les Olles; Prat de Comte, on s'ha restaurat una destil?leria, o el Pinell de Brai, que encara conserva l'essència de l'època medieval i on es poden trobar les cases penjades dalt d'un penya-segat, com també el Celler Cooperatiu, obra de Cèsar Martinell.

Horta de Sant Joan està situada dalt d'un turó. Cal destacar-ne la Casa de la Vila; l'església parroquial; la Casa de la Comanda; l'antic hospital, que ara acull el Centre Picasso, o el convent de la Mare de Déu dels Àngels, també conegut com de Sant Salvador d'Horta, que està situat sota el puig de Santa Bàrbara. El recorregut per la comarca finalitza a Arnes, declarat Bé d'Interès Natural.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB Comarques: Terra Alta (15-3-2007) 2003 2010-12-05 14:06:39

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.