Altres

Òpera - Rigoletto

Any:
0000
Categories:
Producció Catalana, Altres
Generes:
Música
Descripció:
Acte I - DURADA: 59 min. - MIDA: 597 MB

Acte II - DURADA: 31 min. - MIDA: 309 MB

Acte III - DURADA: 39 min. - MIDA: 396 MB

Òpera, amb música de Giuseppe Verdi. Llibret de Francesco Maria Piave. Des del Gran Teatre del Liceu

Repartiment: El duc de Mantua ............. Marcelo Álvarez Rigoletto, el seu bufó ............. Carlos Álvarez Gilda, la seva filla ............. Inva Mula Sparafucile, un sicari ............. Julian Konstantinov Maddalena, la seva germana ............. Nino Surguladze Giovanna, ama de Gilda ............. Mercè Obiol El comte de Monterone ............. Stanislav Shvets Marullo, un noble ............. Joan Martín-Royo Matteo Borsa, un cortesà ............. Jon Plazaola El comte de Ceprano ............. David Rubiera La comtessa de Ceprano ............. Sandra Galiano Uixer de la cort ............. Vicenç Esteve Corbacho Patge ............. Eliana Bayón

Escenografia ............. Paul Brown Il?luminació ............. Matthew Richardson Vestuari ............. Paul Brown Direcció d’escena ............. Graham Vick Direcció del cor ............. José Luis Basso Direcció musical ............. Jesús Lopez-Cobos

Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu Coproducció del Gran Teatre del Liceu amb el Teatro real de Madrid, el Maggio Musicale Fiorentino i el Teatro Massino de Palermo

Rigoletto és una òpera en 3 actes amb música de Giuseppe Verdi i llibret de Francesco Maria Piave, basat en l'obra teatral “Le roi s'amuse” de Victor Hugo. Va ser estrenada l' 11 de març de 1851 al teatre La Fenice de Venècia. És la segona òpera més representada al Liceu amb 359 representacions. Un drama de passió, engany, amor filial i venjança amb una figura central, Rigoletto, el bufó geperut de la cort del ducat de Màntua.

Sinopsi L'acció es desenvolupa a la ciutat de Màntua (Itàlia), durant el segle XVI.

Acte IS'alça el teló i apareix el palau del Duc de Màntua mentre s'escolta una música festiva. El Duc mostra el seu caràcter frívol i llibertí quan canta “Questa o quella”. Conversa amb Borsa sobre una xicota desconeguda de què s'ha encapritxat. Marullo comunica als cortesans que el bufó Rigoletto oculta una amant. Rigoletto es mofa de diversos personatges, les dones o germanes dels quals han estat festejades pel Duc. Un d'aquests personatges burlats és Monterone a qui el Duc ordena arrestar. Monterone surt de l'escena maleint Rigoletto. És la famosa maledizione que portarà la perdició de Rigoletto.

Hi ha un canvi d'escena. Rigoletto torna a casa preocupat per la maledicció. Apareix el personatge de Sparafucile, un assassí professional que ofereix els seus serveis a Rigoletto. Aquest va expressant els seus sentiments i la seva condició de vida. Entra a la casa i hi troba la seva filla (a qui els cortesans havien pres com la seva amant). S'anomena Gilda i viu amagada i resguardada per son pare. Els dos personatges mantenen una conversa i Rigoletto insisteix molt que Gilda no surti més que a missa i que l'acompanyi l'ama Giovanna.

El Duc arriba a la casa i s'assabenta que Gilda és en realitat la filla de Rigoletto. Suborna Giovanna i s'oculta en el jardí. Gilda confessa a l'ama que està enamorada d'un jove que ha vist a l'església, que no és un altre que el Duc. En aquest moment apareix i li declara el seu amor. Junts canten “E il sol dell'anima”. El Duc diu a Gilda que és un estudiant i que s'anomena Gualtier Maldé. Fora se senten les veus de Ceprano i Borda que planegen el rapte de la suposada amant de Rigoletto, que en realitat és la seva filla. El Duc marxa. Quan Gilda es queda sola repeteix el nom del seu enamorat, cantant el “Caro nome”.

A continuació té lloc una escena d'embull i confusió entre els cortesans i Rigoletto, que és burlat i enganyat per aquests, que aconsegueixen entrar en el jardí i raptar a Gilda. Quan Rigoletto se n'adona és massa tard. Ple d'angoixa recorda i canta “ah, la maledizione!”

Acte II L'escena és en el palau del Duc que està desesperat perquè en tornar a casa de Rigoletto no ha trobat Gilda. Canta “Parmi vedar le lacrime”. Entren els cortesans i diuen que han raptat l'amant de Rigoletto. El Duc s'adona que es tracta de Gilda i va a buscar-la. Entra en escena Rigoletto vestit de bufó, i molt angoixat els diu a tots “Tindré la meva filla” i després, “Cortigiani, vil razza”. Entra en escena Gilda que conta al seu pare què li ha estat succeint des de fa algun temps, tots els dies festius, a l'església. Rigoletto planeja venjar-se del Duc, mentre la seva filla demana que el perdoni. Rigoletto canta “Si, vendetta”.

Acte III Transcorre en una posada on es troben Rigoletto, Gilda, el Duc, el malvat Sparafucile i la seva germana Maddalena. Rigoletto vol demostrar a la seva filla com n’és de llicenciós el Duc. És quan aquest últim canta “La donna e mobile” i després festeja Maddalena. Rigoletto planeja l'assassinat del Duc amb Sparafucile i després demana a Gilda que se'n vagi a casa, es posi roba d'home i fugi a Verona. La noia obeeix. L'assassí i ell decideixen que després de la mort, el cos ha de ser ficat en un sac i llençat al riu.

Es desencadena una tempesta i el Duc decideix passar la nit a la posada. Maddalena tracta de convèncer el seu germà que no assassini el Duc sinó el bufó. Sparafucile s'escandalitza perquè no pot assassinar un client, però promet assassinar el primer home que es presenti a la taverna. Apareix Gilda (desobeint les ordes del seu pare), vestida d'home i Sparafucile l'assassina en confondre-la amb un client.

Ja no hi ha tempesta. Rigoletto entra en escena i Sparafucile li lliura el sac. Quan es disposa a tirar-lo al riu sent la veu del Duc des de l'interior de la posada, cantant “La donna e mobile”. Horroritzat, obre el sac i veu la seva filla, encara agonitzant. Gilda i el seu pare es penedeixen del que passa i es demanen mútuament perdó. L'escena acaba amb un lament de Rigoletto que recorda la maledizione de Monterone.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVD 0 Òpera - Rigoletto 0000 2012-02-29 22:08:44

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.