Altres

Totes aquelles cançons

Any:
2004
Categories:
Sèrie, Documental, Producció Catalana, Altres
Generes:
Història, Música, Entrevista
Descripció:
En la sèrie 'Totes aquelles cançons', a través de 13 capítols de mitja hora, es vol mostrar el perquè i la manera com homes i dones d'àmbits i professions diferents, des de diversos punts dels Països Catalans, van contribuir a crear un ampli moviment popular de redreçament i normalització de l'ús de la llengua a través de la cançó, malgrat les circumstàncies polítiques adverses. La dictadura sorgida de la victòria de Franco en la Guerra Civil va representar per a Catalunya la pèrdua de la llibertat, la desaparició de les institucions nacionals d'autogovern i una persecució desfermada contra la llengua i la cultura catalanes, condemnades pel nou règim a desaparèixer de la vida pública.

En la sèrie 'Totes aquelles cançons', a través de 13 capítols de mitja hora, es vol mostrar el perquè i la manera com homes i dones d'àmbits i professions diferents, des de diversos punts dels Països Catalans, van contribuir a crear un ampli moviment popular de redreçament i normalització de l'ús de la llengua a través de la cançó, malgrat les circumstàncies polítiques adverses.

Des de principis dels anys 60 fins al final de la dècada dels setanta, centenars d'intèrprets -hi ha qui parla eufemísticament d'un miler-, fonamentalment dels Països Catalans, però també d'altres llocs, que van traduir al català les seves cançons d'èxit, van aconseguir que poder sentir cançons en català esdevingués un fet normal, fins i tot a la ràdio de tot l'estat i algunes vegades a la Televisió Espanyola. Des de la cançó de text fins al rock-and-roll, des del pop i el ballable fins al folk i la cançó de protesta, des de la balada tendra fins al swing jazzístic; la cançó catalana va omplir tots els àmbits musicals propis d'una cultura i una llengua normalitzades. A més, la Nova Cançó va ocupar amb eficàcia els espais de reivindicació política, abans que els polítics sortissin de la clandestinitat.

Aquesta és la història de la Nova Cançó, des dels seus inicis fins a l'arribada de la democràcia, des de l'any 58 fins al 79, en què, segons l'opinió dels cantants, s'inicia la travessa del desert. Una crònica dels èxits i de la lluita d'aquest moviment, dels entrebancs administratius i de les censures, dels conflictes interns i de les contradiccions. Aquesta és la història, per ordre cronològic, que s'explica a 'Totes aquelles cançons', a través de les opinions dels seus protagonistes -cantants, autors, promotors, periodistes, historiadors, agitadors culturals, etc.- i dels documents audiovisuals d'aquells anys.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVB 0 Totes aquelles cançons Completa!! 2004 2010-03-24 11:12:38

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.