Sèries

Mirall trencat (Mercè Rodoreda)

Any:
2002
Categories:
Sèrie, Producció Catalana, Minisèrie
Generes:
Drama
Descripció:
DURADA: 180 minuts c/capítol aprox. - MIDA: 1,64 Gb. c/capítol aprox.

Direcció: Orestes Lara Producció executiva: Joan Bas i Jaume Banacolocha Producció delegada TVC: Elisa Plaza Director de produccióAlbert Morera Guió i adaptació: J. M. Benet i Jornet Música original: Albert Guinovart : Gisela Krenn Direcció artística: Pep Oliver Director de fotografia: Javier Fernández de Valderrama Disseny vestuari: Rosa Español Maquillatge i caracterització: Karol Tornaria So directe: Xavi

Abans que res, Mirall Trencat podria ser considerada la història d’una dona d’origen menestral, Teresa (Carme Elias), que no sols és capaç de superar les perilloses conseqüències d’una primera passió juvenil sinó que, endurida amb aquella experiència, sabrà escalar diferents graons de la societat barcelonina fins a aconseguir instal·lar-se en un lloc de primer rang dins l’alta burgesia de la ciutat. Des d’aquest lloc de privilegi, que ja no perdrà mai, serà protagonista encara d’altres experiències, altres passions, altres conflictes..., mentre els anys passen i al seu voltant apareixen nous personatges i noves maneres d’entendre la vida.

Però, en realitat, més enllà de la història de Teresa, el que es veu a Mirall Trencat és l’evolució d’una gran casa de senyors situada a la part alta de Barcelona. Tot això a través de tres generacions d’una família que, dins de salons i dependències magnificents, o entre l’exuberància del parc que envolta la finca, creix, estima, odia, viu... i mor. Sempre sota la mirada atenta i àvida, però callada, d’una minyona, l’Armada (Emma Vilarasau) que estima aquell món tant com només ho ha fet la Teresa, i que, quan la senyora falti, fins i tot intentarà salvar-lo.

Mirall Trencat mostra, de manera indirecta, l’evolució de les classes poderoses catalanes des de finals del segle XIX fins a una dura i llarga postguerra, ja casi a la meitat del segle XX. És, en definitiva, la història d’una família que va posseir el poder i la glòria i que va veure com s’esfumava el petit paradís que s’havia construït al llarg de diferents generacions.

Premis i Reconeixements: Nominat al millor Telefilme de l'any Academia de las Ciencias y las Artes de Televisión 2002

Informació addicional: Coproducció amb Televisió de Catalunya. Format original: català. Altres formats: castellà. Sèrie de ficció setmanal de 50 minuts de durada. Adaptació televisiva de l’obra homònima de Mercè Rodoreda. Mirall trencat és una coproducció de Televisió de Catalunya i Diagonal TV amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la participació de Vía Digital. Emès el 2002. Mirall Trencat compta amb una segona versió, basada en la primera i en espanyol, amb un format de minisèrie de 3 capítols de 120 minuts de durada, que es va emetre per Vía Digital.

Personatges:

Goday de Valldaura Carme Elías D'origen treballador (la seva mare tenia una parada de peix a la Barcelona menestral de 1880), és una dona intel·ligent, forta, pràctica, ambiciosa, que de molt joveneta va tenir un contratemps amorós i es va convertir en mare soltera, però que malgrat això arriba a convertir-se en una de les senyores més riques i envejades de la ciutat. No és, de cap manera, ni una persona mal intencionada, ni venjativa, ni sense sentiments. La seva moral poc convencional li permet, això sí, sortejar els prejudicis socials de l'època i renunciar a les coses i a les persones que poden posar en perill els seus objectius. I així, sense fer mal a ningú, només renunciant a un dels seus afectes, arriba a triomfar socialment i es manté sempre més en el seu lloc de dama envejada i respectada. Cap altra persona de la seva família i del seu entorn no tindrà un caràcter tan enèrgic i a la vegada tan clar com el seu, i és precisament per això que, a la llarga, aquestes persones li proporcionaran hores ben amargues.

Armanda Emma Vilarasau D'origen molt humil i neboda de Felícia (Imma Colomer), la minyona que coneix tots els secrets de la família Goday Valldaura i que els hi traspassa a l'Armanda. Es convertirà, de manera conscient però sense vantar-se'n mai davant de ningú, en l'autèntic esperit -ella i no pas els seus amos- de la casa on serveix. Recatada, humil, enamorada d'un membre de la família, assistirà a la glòria i a la decadència de la nissaga i de la casa on viuen, i intentarà, desesperadament, fins al final de la història, preservar aquesta casa que no és seva, però que estima per damunt de gairebé qualsevol pertinença, excepte d'unes arracades. Respecta la Teresa i odia la seva filla, Sofia, però mai no ho demostrarà, perquè una minyona no pot fer-ho.

Valldaura Irene Montalà Filla de la Teresa i del seu segon marit, Salvador Valldaura, Sofia és una dona de gustos realment refinats que la seva mare no pot entendre. L'home que més ha admirat i que, de fet, més ha estimat és el seu pare. La Teresa la tracta amb afabilitat però no amb autèntic amor. Entre les dues dones es produirà un enfrontament constant al llarg de les seves vides. Precisament perquè la figura del pare, en canvi, se l'hi imposarà sempre, després de mort, a l'hora de casar-se, triarà Eladi Farriols, un home benplantat i culte, pel qual no sentirà mai autèntic afecte. De psicologia complexa, humiliarà el seu marit i, ja que no vol donar-li sexe, ella mateixa buscarà, expressament, que caigui en braços de les minyones de la casa. El destí de la casa és en mans de Sofia.

Eladi Farriols Miquel Sitjà Hereu de la botiga de robes de més prestigi de Barcelona, també d'una fàbrica de teixits, se sentirà atret per una dona que creia fora del seu abast, Sofia Valldaura. Abans de casar-s'hi, però, viurà una aventura apassionada amb Pilar, una noia que canta en un cafè-concert, i de la unió amb la qual naixerà una nena, Maria. De caràcter feble, quan es casa amb la Sofia cedirà que aquesta porti a casa la filla de la cabaretera. Del matrimoni, en naixeren dos nois, destinats tots dos a un futur dramàtic, per obra directa o indirecta de la Maria, una nena recollida. Eladi, quan la seva esposa el fa fora del seu llit, tindrà tristes i breus relacions amb les joves minyonetes que aniran passant per la casa. No deixaran petja en els seus sentiments, només una: la primera que s'entrega i l'única que se'l va estimar. Home enormement ric, es dedica a la diplomàcia, i a Viena coneixerà l'amor que marcarà la seva vida. Quan decideix iniciar una existència sedentària s'apassiona per la joventut esplèndida de Teresa Valldaura. En la seva relació potser és més important el perfecte acord sexual que no pas els sentiments, la tendresa. D'altra banda, Salvador no oblidarà mai aquell amor vienès.

Amadeu Riera Ramon Madaula Notari amic de Salvador Valldaura. Home discret, professional de mèrits reconeguts, durant temps potser el solter d'or per excel·lència. Es casarà tardanament amb una dona poc agraciada... quan ja està enamorat de Teresa Valldaura. Durant molts anys en serà l'amant, un apassionat però serè amant. Ni ell ni la Teresa exposaran la relació que els uneix a la llum del dia, encara que, un cop mort el Salvador Valldaura, les seves trobades seran més fàcils. Malgrat la discreció amb la qual es comporten, els seus lligams seran un secret a veus. Aquest notari es convertirà també en una mena de confessor d'alguns dels personatges de la història.

Quim Bergadà Jordi Boixaderas Industrial molt ric, casat amb l'Eulàlia, amb qui manté una relació tranquil·la i convencional. Li fa el salt sense remordiments sempre que pot. Molt amic de Salvador Valldaura, és responsable i testimoni de l'amorosa aventura vienesa, cosa que la Teresa no li perdonarà mai, encara que sabrà dissimular-ho. Però trobarà la manera de fer-li pagar.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVD 0 Minisèrie Completa!! 2002 2011-10-19 15:43:08

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.