Elinks

L'home que va desplegar mil cors

Font:
DVB+DVB
Codec video:
XviD, 1011 kbps, 496x320, Qf: 0,255 – 94% Test compressibilitat
Codec audio:
Mp3, 128 kbps, 44,1 kHz, Cbr, Estèreo, (VO)
Nom Format Muntador Audio Mida Clicks Afegit
L'home que va desplegar mil cors
Durada: 56 minuts. - Mida: 460 MB

Aquest documental reivindica la figura del valencià que va descobrir com funciona el cor humà.

Paco Torrent Guasp va ser un cardiòleg valencià que es va passar tota la vida dissecant i desplegant cors per desvetllar el misteri de la seva anatomia. El descobriment que el cor humà està format per una única banda de fibres musculars que es replega sobre sí mateixa contradiu 500 anys d'estudis i va ser rebutjada pels estaments mèdics. El doctor de l'hospital de Sant Pau, Francesc Carreras, ha explicat aquest dimecres que Torrent Guasp va ser 'un geni del seu temps' que va possibilitar que finalment s'entengués com funciona el cor.

Torrent Guasp va estudiar Medicina a la Universitat de Salamanca. Quan tenia 22 anys va haver d'extirpar un cor d'un cadàver i va 'atrevir-se', com diu la seva dona Teresa Boluda, a afirmar que 'no entenia' com funcionava. Va ser gràcies a 'la ignorància', explica Boluda, que va posar en dubte 'allò que deien els llibres'. Guasp va treballar durant més de 20 anys sol a la seva casa de Dènia investigant amb els cors que la seva dona li portava de l'escorxador. Els bullia i intentava desplegar-los. En aconseguir-ho va poder explicar perquè el cor es mou com ho fa.

La seva troballa va donar als metges un mapa que permet explicar què passa quan el cor defalleix. Aquest mapa, diu Carreras, obre 'tot un món' que s'ha d'estudiar. A l'actualitat és al Japó i als EEUU on més s'estan estudiant les possibilitats d'aquesta revolució. El catedràtic Manel Bataller ha assegurat que la seva aportació, que tot just ara es comença a explicar en algunes universitats, ha canviat la cardiologia 'de dalt a baix'.

Tants anys al marge dels estaments acadèmics mèdics van fer molt difícil que els seus descobriments fossin escoltats. La seva descoberta s'enfrontava amb 500 anys d'història. L'any 95 va entrar a treballar a l'hospital de Sant Pau i, deu anys després, va desplegar un cor en directe en una conferència de cardiologia celebrada a Madrid. Va ser fortament ovacionat.

Aquella mateixa nit va patir un infart quan es trobava a l'habitació de l'hotel amb la seva dona. En dos minuts van arribar cardiòlegs de tot el món hostatjats en el mateix hotel que van intentar reanimar-lo sense èxit.
ed2k lopere 666 2014-07-10 00:40:52

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.