Elinks

Dalí nostrum

Any:
0000
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Biografia, Història, Art
Descripció:
Durada: 56 minuts. - Mida: 455 MB

Aquest reportatge pretén acostar-se a la figura del pintor Salvador Dalí centrant-se en la seva personalitat. Per això proposa repassar amb els espectadors una peculiar manera de ser, aproximant-se als principals aspectes que van ajudar a configurar la persona. I aquest repàs es fa en forma de blocs temàtics introduïts per obres pictòriques significatives de l'artista: les relacions familiars, la convivència amb la Gala, l'amistat, els diners, la religió, el sexe, la família, el menjar i el paisatge de l'Empordà.

LA FAMÍLIA Dalí infant en el context familiar: un nen mimat. Nou mesos abans del seu naixement va morir un germà seu, anomenat també Salvador.

Relació accidentada amb el pare. Inicialment, el pare té reticències davant la vocació artística de Salvador. L'èxit de l'artista les transformarà en entusiasme. En morir la mare del pintor, l'any 21, la família fa pinya al voltant d'un "fràgil" Salvador Dalí.

Ruptures familiars: L'aparició de Gala l'any 1929 disgusta la família (és una dona casada, amb una filla i amb uns costums massa provocadors per a l'època). L'aparició del quadre de Dalí "Sagrado corazón" provoca que el pare l'expulsi de casa. Anna Maria Dalí, germana del pintor, inicialment és una de les seves primeres models. La relació es trenca també amb l'arribada de Gala.

L'UNIVERS L'home arrelat a un territori. Aproximació a la influència que l'Empordà exerceix sobre Salvador Dalí i que el fa arribar a la universalitat a través d'un localisme militant. Identificació paisatge-artista: Presència del paisatge a l'obra. Punt d'inspiració creativa. Importància del triangle Figueres-Portlligat-Púbol.

LA MUSA La relació amb Gala: la personalitat de la musa i la influència rotunda i definitiva que va exercir sobre l'artista són aspectes imprescindibles per elaborar un retrat psicològic de Salvador Dalí. La presència d'una peculiar visió del sexe, de la pròpia sexualitat quotidiana, és un dels trets més característics i definitoris de la personalitat de Dalí.

EL MENJAR Dalí no abandona mai la voluntat de sublimar els aspectes més prosaics de la vida. I aquest fet queda absolutament plasmat en l'alimentació, en una particular concepció estètica de la gastronomia.

ELS DINERS L'obsessió pels diners de Salvador Dalí i la capacitat de l'artista per fer de la seva obra una inesgotable font d'ingressos. Por de "morir en la misèria", tal com li vaticina el seu pare en fer-lo fora de casa.

ELS AMICS Aproximació al concepte de l'amistat segons Dalí, una personalitat que tendeix més a utilitzar les persones del seu entorn proper -exceptuant Gala- que a estimar-les.

LA RELIGIÓ Com la majoria de personatges del segle XX, Dalí viu la religiositat en diferents etapes: una curiosa evolució que passa per l'ateisme, el misticisme, la conversió i una certa indiferència.

IMATGE L'aparença de Dalí és un dels trets més populars de l'artista. Es tracta d'una imatge que ell mateix dissenya i que evoluciona en funció dels èxits que li reporta.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB Dalí nostrum 0000 2014-02-02 01:48:45

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.