Elinks

Léon Blum

Any:
0000
Categories:
Documental
Generes:
Biografia, Història
Descripció:
Durada: 58 minuts. - MIDA: 631 MB

Figura cabdal del socialisme francès de la primera meitat del segle XX, un documental d'aquesta nacionalitat ens permetrà conèixer la intensa trajectòria biogràfica de Léon Blum. Nascut a París el 1872 en el si d'una família jueva de classe mitjana originària d'Alsàcia, el jove Blum es llicencià en Lletres i en Dret i, el 1895, va guanyar una plaça de lletrat del Consell d'Estat mentre iniciava una brillant carrera com a crític literari. Va ser l'afer Dreyfus el que, a partir del 1897, el va empènyer cap a la política i cap al socialisme, de la mà de Jean Jaurès. En esclatar la Primera Guerra Mundial va ser durant dos anys cap de gabinet del ministre socialista Marcel Sembat.

Diputat per París des del 1919, va ser l'any següent, en l'històric congrés socialista de Tours, quan Blum s'erigí en el paladí d'un socialisme francès resoltament democràtic, contrari a la via centralista i autoritària representada per Lenin. Després de quinze anys encapçalant els parlamentaris socialistes a l'Assemblea Nacional, la formació i la victòria electoral del Front Popular l'abril de 1936 el catapultaren, al cap de dos mesos, a la presidència del govern.

Si, per a les esquerres, Léon Blum i el seu govern -el primer presidit per un jueu, el primer amb membres femenins, el que legislà la setmana de 40 hores, les vacances pagades, els convenis col?lectius, l'escolaritat fins als 14 anys- van representar una fita de progrés i conquestes socials, al mateix temps Blum esdevingué la bèstia negra de la dreta antisemita, odiat i injuriat com potser cap altre polític francès contemporani. Acusat, a més, de voler la guerra, això li impedí de desenvolupar una solidaritat més activa amb la República Espanyola enfront del cop militar d'aquell estiu de 1936.

El seu govern va durar un any, fins al juny de 1937, però Blum restà com a símbol del Front Popular. Per això el règim de Vichy el detingué al setembre de 1940.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB Léon Blum 0000 2014-01-28 21:21:56

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.