Elinks

Cançons d'una illa (Història de la música moderna en català a Mallorca)

Any:
2010
Categories:
Documental, Producció Catalana, Altres
Generes:
Història, Art
Descripció:
DURADA: 30 minuts. - MIDA: 300 MB c/capítol aprox.

Des de l'arribada de la música moderna a Mallorca, fins als primers que la cantaren en català. Des de quan no es podia cantar en la nostra llengua, fins a l'actualitat. Aquesta podria ser una breu síntesi de la sèrie documental "Cançons d'una illa". Història de la música moderna en català a Mallorca.

Tot i que a l'actualitat el fet de cantar en català sigui relativament normal, hi va haver una època en què, per raons polítiques o comercials, no era gens senzill fer-ho. La història de la música moderna en català a Mallorca (des dels anys vint fins a l'actualitat) va directament lligada a la de la nostra societat i si, en un determinat moment va ser possible cantar en la nostra llengua, és perquè altres coses havien ocorregut al mateix temps, a nivell social o polític.

L'impacte social de la música en català a les illes és inqüestionable, ja no tan sols pel que representa actualment, sinó per la relació que hi ha entre el que es fa actualment i el folklore que, durant molts d'anys, va ser l'única expressió artística en la nostra llengua autoritzada per la dictadura. Pel que fa a l'actualitat, el Premi Nacional de la Música rebut recentment de mans de la Generalitat Catalana pel grup Antònia Font, el Premi Estatal de la Cançó guanyat per Madó Buades quaranta anys abans, els milers de discos venuts a les illes i Catalunya per Tomeu Penya o Maria del Mar Bonet, o l'impagable feina feta pel grup Cucorba (sempre en la nostra llengua) davant milers de nins que han rigut amb ells, són només alguns dels exemples que avalen la repercussió del català a la música illenca.

És per això que es feia necessari posar en imatges i amb testimonis directes el que ha representat i representa la música feta en la nostra llengua a les illes. Fins ara mai s'ha tractat de forma rigorosa i documentada un fet social de la magnitud comunicativa de la música feta en una llengua que sempre ha quedat sotmesa a idiomes com el castellà o l'anglès: la llengua catalana, vehicle de comunicació i vertebrador de la nostra societat.

La sèrie, que rep el suport del Govern Balear, l'Obra Cultural Balear i la Televisió de Mallorca, està estructurada de forma cronològica i compta amb guió de Jaume Noguera i amb l'assessorament i entrevistes de gairebé un centenar de personatges cabdals de la història de la música illenca i de testimonis de primera mà com Miquel Àngel Sancho de Produccions Blau, Miquel Brunet i Toni Fernández d'Ona Digital, Llorenç Santamaria, Joan Bibiloni, els fills de Bonet de Sant Pere, Pep Alba, Serafí Nebot i Toni Felany dels Javaloyas, Miquela Lladó, Biel Majoral, Maria del Mar Bonet, Pep Suasi, Carles Grimalt, Raphel Pherrer, Tomeu Penya o Tomeu Estaràs d'Els Valldemossa. A més, periodistes com Ferran Merino, Carlos Garrido, Miquel Vives, Miquel Cardell o Miquel Soler també són entrevistats en aquesta sèrie que, per primera vegada, relata la història de la música moderna feta en la nostra llengua a la nostra illa. La sèrie "Cançons d'una illa" ha estat produïda per Tresques Comunicació i s'ha emès a Televisió de Mallorca entre els mesos de gener i març de l'any 2010.
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVB 0 Cançons d'una illa Completa!! 2010 2011-07-19 13:37:00

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.