Documentals

La batalla del Varsòvia

Any:
0000
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Guerra, Història, Entrevista
Descripció:
La Batalla del Varsòvia, conta la història de l'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, creat el 1944 pels guerrillers republicans. En principi, estava destinat a atendre els ferits de l'Operació Reconquista, l'intent republicà d'invadir la península per la Vall d'Aran. Però en fracassar l'ofensiva, amb el temps acabà convertint-se en el centre sanitari de referència per als 150.000 exiliats al sud de França.

Durada: 61 minuts. - Mida: 628 MB

El documental s'ha produït per iniciativa del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya. Al cap i a la fi, fins al 1950, molts dels metges d'aquell hospital foren catalans que escaparen a principis del 1939 de l'exèrcit franquista que s'acostava a Barcelona. També ha comptat amb el suport de les universitats de València, Alacant i Miguel Hernández, d'Elx, com també el de l'Institut d'Història de la Ciència i la Medicina López Piñero, del CSIC i la UV. Val a destacar igualment una llista de més de 50 donants particulars, encapçalats per CCOO del PV i l'empresa Disbauxes i Naumàquies.

El documental, de 60 minuts, es va rodar sobretot a Tolosa de Llenguadoc i diverses ciutats del seu voltant, la Jonquera, Barcelona i València. Però inclou també imatges d'aquells anys 40 procedent de diversos arxius audiovisuals. 'La Batalla del Varsòvia' inclou testimonis d'aquells refugiats del 1939 encara supervivents o dels seus descendents, de familiars dels metges francesos que ajudaren els republicans i d'experts en la matèria, com els historiadors Sebastiaan Faber i Jordi Guixé i el professor Àlvar Martínez, coguionista i codirector del documental, juntament amb Juli Esteve.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB La batalla del Varsòvia 0000 2014-04-27 23:31:45

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.