Documentals

L'autòpsia d'Ötzi, l'home del gel

Any:
0000
Categories:
Documental
Generes:
Història
Descripció:
Durada: 52 min. Mida: 578 MB

Ötzi, home de Similaun i home de Hauslabjoch, són els noms moderns de la mòmia d'un home que va viure cap al 3300 A.C. La mòmia va ser descoberta el setembre de 1991 per dos turistes alemanys als Alps d'Ötztal, a prop de Hauslabjoch, a la frontera d'Àustria i Itàlia, a una altitud de 3.200 m., el seu sobrenom prové d'Ötztal (Vall de Ötz), tram dels Alps italians en què va ser descobert. És la mòmia humana natural més antiga d'Europa, i ha ofert una visió sense precedents dels europeus del Calcolític (Edat de Coure). El seu cos i pertinences estan exposats al Museu d'Arqueologia del Tirol del Sud, de Bolzano, Itàlia. La causa de la momificació del cadàver va ser el fred extrem i perpetu de la regió on l'individu va morir.

Només hi havia una manera com els científics podien desxifrar el misteri del famós home del gel. Treure-li el gel.

Poc després de les 6 de la tarda d'un dia trist i plujós de novembre de 2010, dos homes vestits amb bates quirúrgiques verdes van obrir la porta de la cambra de l'home del gel al Museu arqueològic del Tirol del Sud, a Bolzano, Itàlia. Van posar el cos congelat en una llitera d'acer inoxidable. Un dels homes era un jove científic anomenat Marc Samadelli. Normalment, era el seu treball mantenir la famosa mòmia neolítica congelada en les condicions precises que s'havia conservat durant 5.300 anys, després de rebre un atac que l'havia deixat mort a la part alta d'una muntanya propera. En aquest dia, però, Samadelli havia elevat la temperatura a la petita sala del laboratori del museu fins a 18 °C.

Amb Samadelli hi havia un patòleg local amb un retallat bigoti anomenat Eduard Egarter Vigl, conegut informalment com el "metge de família" de l'Home del Gel. Mentre Egarter Vigl punxava i tallava del cos amb el coneixement, de vegades amb brusca familiaritat, un grapat d'altres científics i metges es van reunir al voltant en l'espai reduït, preparant-se per fer l'impensable: descongelar l'Home del Gel. Al dia següent, en una explosió d'intervencions quirúrgiques precipitades tan urgents com si es tractés d'una persona viva, es duria a terme la primera autòpsia a escala real en el cos descongelat, amb l'esperança de llançar nova llum sobre el misteri de qui va ser l'home del gel realment i com havia mort de manera tan violenta.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB L'autòpsia d'Ötzi, l'home del gel 0000 2013-07-16 21:43:46

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.