Documentals

11-M a 14-M La revolta dels mòbils

Any:
2007
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Història, Entrevista
Descripció:
"De l'11-M al 14-M: La revolta dels mòbils" 19 de maig del 2004 El que va passar en aquest país entre els dies 11 i 14 de març del 2004 va ser un pols entre el poder polític i la reacció espontània d'una part dels ciutadans. Sobre el fons dels atemptats i la resposta ciutadana, el reportatge estudia la formació de les xarxes d'intercomunicació via internet i SMS, que va suposar un fet sense precedents en la història de la telecomunicació en el nostre país i va tenir evidents repercussions electorals en la jornada del 14 de març.

El documental presenta dades inèdites de les operadores de telefonia mòbil i de les empreses de subministrament elèctric i d'aigua. L'anàlisi dels fluxos explica què va passar. Les formacions de xarxes es configuren com una autèntica via alternativa de comunicació de dimensions espectaculars. Un equip d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra ha dissenyat per al programa una simulació gràfica per ordinador per explicar el funcionament de les xarxes segons l'experiència d'aquells dies.

En aquest documental, hi apareixen declaracions i comentaris dels professors Manuel Castells i Ricard Solé; de tècnics de companyies operadores de telefonia; de portaveus d'empreses de subministrament elèctric i d'aigua; de periodistes com Antonio Franco, d'"El Periódico de Catalunya (trucades del president Aznar), Bieitio Rubido, de "La Voz de Galicia" (pressions del govern), Jaume Masdeu i Antonio Ramírez (caps dels informatius de TVC i Canal Sur, respectivament), Magda Bandera, de "La Vanguardia" (era davant del carrer Génova aquell dissabte) i Vicent Partal, de Vilaweb, i també de corresponsals estrangers a Espanya (com, per exemple, "La Repubblica") i diversos testimonis de passatgers i usuaris de mòbils i d'internet, així com diferents punts de vista de persones des de diversos llocs del món, com l'Argentina, Portugal o els Estats Units.

El documental conclou que la batalla entre els poders públics i la ciutadania de l'11-M al 14-M va ser un pols amb un poder acostumat a controlar l'opinió pública per mitjans tradicionals i que va quedar astorat davant dels nous mitjans de comunicació creats per xarxes. Un poder que controlava els mitjans del segle XIX (diaris) i els mitjans electrònics del segle XX (ràdios i televisions), però que va perdre la batalla de la comunicació davant les xarxes bastides amb tecnologia del segle XXI.

Un reportatge dirigit per Manuel Campo Vidal. Realització: Óscar Feito, Fernando Murguía. Producció executiva: Miguel Hernández, Agustina Sangüesa. Una coproducció de Canal Sur, Televisió de Catalunya i Lua Multimedia. 2004
Font T Format Nom Idioma Any Afegit
DVB 0 Documental Completa!! 2007 2008-02-20 19:32:45

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.