Documentals

Jaume Vicens Vives. Renovar la història, construir

Any:
2010
Categories:
Documental, Producció Catalana
Generes:
Història, Entrevista, Educatiu
Descripció:
DURADA: 57 minuts. - MIDA: 558 megues.

Jaume Vicens Vives. Renovar la història, construir un país.

Al 1957 Jaume Vicens Vives va escriure un manifest clandestí que avança en 20 anys els principis polítics sobre els que es farà la transició democràtica. Un text que serveix de punt de partida per aquest documental que tracta de donar resposta a dues preguntes: Com es va anar conformant el pensament polític, intel.lectual i historiogràfic de Jaume Vicens Vives? Per què Vicens Vives esdevingué una de les figures més importants de la cultura catalana?

Direcció i producció: Ferran Mascarell Guió i sotsdirecció: Jaume Serra Realització: Miquel E. López Lorca Amb la participació de: Pere Vicens, Albert Vicens, Jordi Nadal, Josep Fontana, J. M. Muñoz i Lloret, John Elliot, José Luís Chicharro, Miquel Siguan, Glòria Soler, Cristina Gatell, Montserrat Llorens, Joan Mas Cantí, Jaume Sobrequés, Borja de Riquer, Albert Manent, Roser Rahola, Adela Vicens, Roser Vicens, Anna Vicens, Josep Bricall, Jordi Pujol, Joaquín Bosque.

Amb motiu del centenari del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives (1910-1960), dijous dia 24 de juny de 2010 es va estrenar a TV3 el documental "Jaume Vicens Vives: Renovar la història, construir un país", una coproducció de Televisió de Catalunya amb RBA Audiovisual i la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC).

Al 1957 Jaume Vicens Vives va escriure un manifest clandestí que avançava en 20 anys els principis polítics sobre els que es faria la transició democràtica. El president Tarradellas, des de l’exili de Saint Martin le Beau, tenia el nom de Vicens en una reduïda llista d’un govern a l’ombra que no va arribar a reeixir. ¿Qui va ser Jaume Vicens Vives, a més d’un gran historiador? I, sobretot, què hauria pogut fer si la mort no se l’hagués endut a uns joveníssims 50 anys? La resposta a aquestes preguntes les dóna el documental Jaume Vicens Vives: Renovar la història, construir un país, que Televisió de Catalunya emetrà el proper dia 24 de juny de 2010 a les 23.10h pel 33.

El documental, amb producció executiva i direcció de Ferran Mascarell, és un interessant recorregut per la vida i l’obra de Jaume Vicens Vives concebut per entendre la trajectòria d’un home que, partint de l’estudi i l’anàlisi de la història, va voler transformar el país.

Per què Jaume Vicens Vives és una de les figures més importants de la cultura catalana? Com va canviar la manera d’entendre i estudiar la història al nostre país? Què el va dur al compromís polític? De quina manera les seves idees han transformat el nostre present? Com un intel·lectual esdevé un líder polític? Historiadors de gran prestigi, deixebles i col·laboradors de Vicens, familiars, amics, alumnes, polítics, van donant resposta a aquestes qüestions que constitueixen el fil del documental.

Al llarg de 55 minuts, el documental penetra en la personalitat i l’obra, avui molt poc conegudes, de Jaume Vicens Vives utilitzant, a més de testimonis de primera mà, fonts documentals inèdites, algunes d’elles facilitades per la col·laboració de la família. I revela qüestions de gran interès, com l’informe escrit per Josep Pla de la reunió mantinguda entre Vicens i el president Tarradellas en què es donaven els noms i les funcions de les quatre persones, Vicens entre elles, que havien de formar el gabinet clandestí a l’interior.
Font Format Nom Idioma Any Afegit
DVB Jaume Vicens Vives. Renovar la història, construir 2010 2010-08-02 10:22:51

Última actualització Thursday 28th of June 2018 01:03:32 AM.